Vijeće sigurnosti UN
0

Zeleno svjetlo za razmještaj EULEX-a na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je dalo zeleno svjetlo za razmještanje policijsko-pravosudne misije Evropske unije na Kosovu (EULEX), u okviru postojećeg mandata UN-a.

Srbija i Kosovo su, iako nerado, pristali na saradnju s novom misijom EU-a.

Misija EU je trebala biti razmještena nedugo nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije 17. februara, no odgođena je dijelom i zbog protivljenja Srbije, koju je podržala Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

U saopćenju Vijeća sigurnosti UN-a, koje je jednoglasno prihvatilo svih 15 članica UN-a, članice su pozdravile izvještaj glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona o misiji UNMIK-a te namjeru Beograda i Prištine da "sarađuju s međunarodnom zajednicom."

Vijeće sigurnosti UN-a također je pozdravilo "nastavak napora EU-a jačanju evropske perspektive za cijeli zapadni Balkan, koje daju odlučan doprinos regionalnoj stabilnosti i prosperitetu".

Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Lamberto Zannier, ocijenio je da će očitovanje Vijeća sigurnosti UN-a stvoriti uvjete za brzo razmještanje misije EULEX-a na Kosovu.

Saopćenje o EULEX-u, prvi je put da se Vijeće sigurnosti UN-a uspjelo suglasiti oko pitanja vezanog uz Kosovo od proglašenje nezavisnosti te bivše srbijanske pokrajine u februaru ove godine.

U svojim istupima na sjednici Vijeća ministri vanjskih poslova Srbije i Kosova sukobili su se oko pojedinosti budućeg djelovanja misije EULEX-a, no jasno su prihvatili njeno razmještanje.

Skender Hiseni, ministar vanjskih poslova Kosova, odbacio je plan glavnog tajnika UN-a o statusno neutralnoj misiji EU-a, kao neprihvatljiv i u suprotnosti s Ustavom Kosova. "Kosovo podupire brzi razmještaj EULEX-a u skladu sa mandatom iz Deklaracije o nezavisnosti, Ahtisarijevog plana, Ustava Kosova i poziva kosovskih institucija da se misija EU-a razmjesti na Kosovu".

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Hiseni je ponovio spremnost Prištine na saradnju sa SAD-om, NATO-om i EU-om, izbjegavši spominjanje Ujedinjenih naroda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kazao je kako "Srbija daje punu saglasnost za sporazum od šest tačaka i uvjete razmještaja EULEX-a na Kosovu".

Naglasio je kako je ključno za pristanak Srbije bilo preuzimanje obaveze EU-a, koju je potvrdilo i Vijeće sigurnosti UN-a, da će EULEX biti "statusno neutralna misija" pod okriljem UN-a i u skladu sa Rezolucijom 1244.

Predstavnica SAD-a u UN-u Rosmary DiCarlo kazala je da Washington pozdravlja brzi razmještaj EULEX-a na cijelom teritoriju Kosova, te podržala teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, uz isticanje kako je nezavisnost Kosova "nepovratna".

Predstavnici Francuske i Velike Britanije pozdravili su razmještaj EULEX-a na Kosovu, u koordinaciji s misijom UNMIK-a.

Rusija je pozdravila dogovor Beograda i UN-a o planu od šest tačaka o restrukturiranju civilne misije na Kosovu.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica pozdravio je "odluku glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona o rekonfiguraciji UNMIK-a i razmještaju misije EULEX-a na cijelom teritoriju Kosova". Jurica je naglasio da je Hrvatska 24. novembra potpisala sporazum s EU-om koji će joj omogućiti sudjelovanje u EULEX-u, i pružanje potpore "regionalnoj stabilnosti jugoistočne Evrope".

Podršku izvješću glavnog tajnika UN Ban Ki-moona izrazili su i predstavnici ostalih članica Vijeća sigurnosti UN.