Regija
1

Žbogar: Lokalni izbori uspješni i na sjeveru Kosova

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Posebni predstavnik i voditelj ureda EU-a na Kosovu Samuel Žbogar ocijenio je u ponedjeljak uspješnim prvi krug lokalnih izbora na Kosovu uključujući i većinski srpske općine na sjeveru Kosova gdje su održani prvi put od proglašenja nezavisnosti 2004.

Žbogar je u razgovoru za Slovensku televiziju izjavio da je na lokalnim izborima i u sjevernom dijelu Kosova odziv birača bio dobar i da je moguće da će glasanje biti ponovljeno samo na tri biračka mjesta u Kosovskoj Mitrovici na kojima su "huligani" uništili izborni materijal.

Lokalni izbori koji su na cijelom teritoriju omogućeni u dijalogu Prištine i Beograda predstavljaju "prijelomnicu" u "nepovratnom procesu" integracije Kosova i ukidanja paralelih pravosudnih ipolicijskih struktura na sjeveru Kosova, te garantuju pozitivan razvoj evropskog puta Srbije i Kosova", rekao je Žbogar.

Dodao je kako ne očekuje veće pogoršanje sigurnosnih prilika na Kosovu do održavanja drugog kruga lokalnih izbora, ali da je moguća eskalacija napetosti zbog čega će biti potrebna povećana prisutnost snaga EULEX-a i KFOR-a.