Hrvatska
0

Zbog smrti rodilje Asim Kurjak osuđen na osam mjeseci zatvora

FENA
Hrvatski ginekolog Asim Kurjak danas je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog smrti rodilje Dragice Ivankić i njene bebe u januaru 2002.

Kurjak je na zagrebačkom Općinskom sudu osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog zataškavanja pogreške trojice liječnika iz Opće bolnice Sveti Duh, gdje je u vrijeme smrti rodilje i njene bebe bio predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Obrazlažući presudu sutkinja Iva Nikšić kazala je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Kurjak učinio nedjelo koje mu se stavlja na teret. Kao olakotnu okolnost uzela mu je ranije nekažnjavanje, a kao otegotnu činjenicu da je vrhunski stručnjak u čije su ruke pacijenti stavljali svoj život.

Kurjakov odvjetnik Silvije Degen najavio je žalbu zagrebačkom Županijskom sudu. Kako zastara u ovom slučaju nastupa krajem siječnja 2008. moguće je da će osuđeni ginekolog izbjeći zatvorsku kaznu.

Dragica Ivankić i njeno dijete umrli su u noći 21. siječnja 2002. a kazneni progon tadašnjeg predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo preuzeo je njen suprug Robert Ivankić, nakon što je od progona odustalo državno odvjetništvo. Suprug tvrdi da je Kurjak prikrio pogrešku dežurnog liječničkog tima, protiv kojega se i dalje vodi odvojeni postupak.

Osim ovog slučaja Kurjak je na zagrebačkom Općinskom sudu suočen i s optužbom za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica. Optužba je u tom slučaju podnesena i protiv njegove supruge Biserke Funduk Kurjak te još dvoje liječnika Sanje Kupešić i Ernesta Suchaneka.

Kurjak je od početka istrage negirao da je bez znanja pacijentica uzimao njihove jajne stanice i presađivao ih u druge pacijentice.