Hrvatska
0

Zbog Šeherzade i Onura kažnjeni sa 10 hiljada eura

FENA
Državni inspektorat Republike Hrvatske kaznio je Unex grupu s ukupno 65 hiljada kuna (oko 10,000 eura) jer su koristili rad stranaca, turskih glumaca Berguzar Gogce Korel i Halita Ergenca, u reklamnoj kampanji, a za njihove usluge ta agencija nije ishodila potrebne dozvole.

Riječ je o televizijskom spotu koji je Unex grupa radila za trgovački lanac Konzum, a u kojem se pojavljuje popularni Šeherzada i Onur iz turske serije "1001 noć", javila je Hina.

Kako navode iz Državnog inspektorata, kod Unex grupe je 8. decembra obavljen inspekcijski nadzor na okolnost korištenja rada stranaca, odnosno njihovih usluga u Hrvatskoj.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je Unex grupa koristila rad stranaca, državljana Republike Turske (Berguzar Gogce Korel i Halit Ergenc), u svrhu glume u reklamnoj kampanji.

Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da poslodavac (Unex grupa) sa strancima, za obavljanje glume u reklamnoj kampanji, nije ishodio potvrdu policijske uprave, odnosno policijske postaje o prijavi rada bez radne, odnosno poslovne dozvole, niti je imao sklopljen ugovor ili drugu odgovarajuću potvrdu sa strancima čije je usluge koristio, ističu iz inspektorata.