Stjepan Mesić
0

"Zbog nesreće moraju odgovarati svi u vertikali"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da bi zbog željezničke nesreće kod Kaštela svi koji su u tom slučaju u vertikali odgovornosti i trebali snositi odgovornost za tragediju.

Mesić se upitao koji su razlozi da se se sredstvo koje je uzrokovalo nesreću kupovalo od onoga ko se bavi hranom za mačke i pse, umjesto izravno u Chromosu, s obzirom i na razlike u cijeni.

Upitan šta misli o tome da ga je pjevač Thompson na koncertu u Biogradu nazvao izdajnikom, Mesić je rekao da "ne zna zašto se taj gospodin ljuti".

Nisam konzument njegove muzike, ali nisam zbog toga izdajnik. Ako sam izdajnik zato što se borim za ono što piše u hrvatskom Ustavu, da je Hrvatska proizašla iz antifašizma, onaj koji to negira, napada Ustav, istakao je Mesić.

Ocijenio je dobrim što ga napadaju proustaški elementi u Hrvatskoj i pročetnički elementi u Srbiji, istaknuvši da je to "dokaz da ide dobrim putem i da je u pravu".

Komentirajući rebalans budžeta, Mesić je rekao da smo dobili nekoliko rebalansa u kratkom vremenu, ali ne i prijedloge za rješavanje drugih pitanja u vezi krize. Mesić smatra da treba oporezivati veliku imovinu, velika nasljedstva i velike kapitale.

Najjednostavnije je odrezati od plate i time riješiti problem, napomenuo je Mesić, dodavši da će krizu osjetiti svi kad odu na tržnicu jer će cijene rasti, bez obzira što se ne bi dirale penzije i plate do tri hiljade kuna.

Upitan je li proslava Dana ustanka u Srbu u sukobu s državnim blagdanom Danom antifašističke borbe, Mesić je rekao da je i u Sisku bio organiziran ustanak, grupe koja nije bila povezana s drugima, i to je bio početak ustanka, dok je ustanak u Srbu zahvatio široki prostor Hrvatske. Može se i taj dan obilježiti, no ne samo kao ustanak Srba, jer su, ustvrdio je, tamo bili i Hrvati i Srbi.

S obzirom da, kako je rekao, još nije dobio službene informacije o istrazi u HEP-u, Mesić to nije komentirao.