Denis Latin
0

Zbog kandidature mi žele oduzeti "Latinicu"

Piše: A. Panjeta
Najava Denisa Latina da će se na predstojećim izborima kandidirati za predsjednika Hrvatske izazvala je mnogo više bure nego je i on sam očekivao, a mogla bi biti i povod rukovodstvu HRT-a da nakon godina pokušavanja ukine kultnu informativnu emisiju "Latinica".

Kako je Latin kazao u razgovoru za Sarajevo-x.com, nada se da će do Nove godine prikupiti 10.000 potpisa koliko mu je potrebno da se i službeno kandiduje, i pored pritisaka i šikaniranja sa državne televizije.

"Moja kandidatura nije bila često spominjana na televiziji. Dapače, HRT nikada nije uzeo i emitirao ni jednu izjavu u vezi toga. Znači, već su me tu uskratili. Sada mi žele oduzeti emisiju iako za to nema nikakve osnove jer bi onda i svi drugi kandidati trebali dati otkaze na svoja radna mjesta. To, naravno, nitko neće učiniti, jer to nije praksa i nema nikakve logike", kazao je Latin za Sarajevo-x.com.

U svojoj emisiji Latin je godinama govorio o temama koje su u većini medija u Hrvatskoj bile tabuizirane, nakon čega se najčešće susretao sa prijetnjama desničara, suspenzijama i zabranama pojedinih emisija. U nekoliko navrata zamjerio se glavnoj urednici Hloverki Novak-Srzić koja već duže vremena traži načina da odstrani Latina čije je emisije, poput one pod nazivom "Kad je država raspikuća", nerijetko zabranjivala ili pokušala zabraniti.

Iako prema mnogim navodina iza pritisaka na njega stoje vladajuće strukture, Latin je mišljenja kako ipak u svemu ima više ličnih razloga glavne urednice Novak-Srzić i direktora HRT-a Vanje Sutlića.

"Radi se o Hloverkinoj želji da me makne s ekrana u čemu je svesrdno podržava ravnatelj Vanja Sutlić koji se želi po svaku cijenu dodvoriti desnici. Već godinu i pol dana ja trpim njihov teror i da dignem neku tužbu za mobbing i sustavno zlostavljanje na poslu sigurno bih je dobio. Nije meni u svemu tome problematičan HDZ, nego baš njih dvoje koji nemaju pojma ni o televiziji ni o politici ni o bilo čemu. Lako za mene, ja ću preživjeti nekako kako sam i u dosadašnjih 16 godina Latinice, ali je prvorazredan cilj ne samo hrvatske nego i cijele regije da se njih dvoje skine s čela televizije", kazao nam je Latin.

Latin je nedavno u intervjuu za Sarajevo-x.com potvrdio svoju kandidaturu kazavši kako će ukoliko bude izabran za predsjednika Hrvatske njegova politika prema BiH biti gotovo ista kao politika aktuelnog predsjednika Stipe Mesića, "samo još bolja".

"Mislim da u opisu mojih šesnaest godina 'Latinice' postoje sasvim jasne naznake zašto sam ja nasljednik predsjednika Mesića. Poruke koje je 'Latinica' slala moji birači su prepoznali već davno i oni nemaju nikakve sumnje da trebaju glasati baš za mene. Borio sam se uvijek za najslabije, antifašist sam, borac za pravedniju i evropsku Hrvatsku. Treba li još koji razlog?" kazao nam je tada obrazlažući razloge kandidature.