Regija
7

Zbog ebole pod nadzorom 14 ljudi u Srbiji

FENA
U posljednjih šest dana pod epidemiološki nadzor zbog ebole stavljeno je 14 osoba koje su u Srbiju doputovale iz afričkih zemalja gdje je proglašena epidemija te bolesti, rekla je Tanjugu epidemiologinja Instituta Batut Bojana Grgić.

Grgić je naglasila da je riječ o uobičajenoj proceduri i da je zdravstveni sustav organiziran tako da sve osobe koje dolaze iz ugroženih područja u zračnoj luci prolaze kontrolu sanitarne inspekcije koja im izdaje rješenje o stavljanju pod nadzor.

"Od četvrtka do danas izdano je 14 takvih rješenja. Ona putnike iz ugroženih zemalja obvezuju da se u roku od 24 sata jave epidemiološkoj službi u zavodu za javno zdravlje prema mjestu boravka", pojašnjava Grgić.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je u ovogodišnjoj epidemiji virusom ebole zaraženo 1.848 osobe, a da je umrlo 1.013 ljudi.

Epidemija ebole proglašena je u Nigeriji, Gvineji, Liberiji, Siera Leoneu.

Američki predsjednik Barack Obama i Administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrili su danas zahtjev vlade Liberije da se u tu zemlju pošalju doze eksperimentalnog lijeka za liberijske liječnike inficirane virusom ebole.