Haški tribunal
0

Završne riječi na suđenju hrvatskim generalima do 2. septembra

FENA
Završne riječi na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču bit će održane od 30. augusta do 2. septembra pred Haškim sudom, objavio je u srijedu taj sud.

Sredinom juna bilo je određeno da se završne riječi održe od 25. do 27. augusta, ali je sudsko vijeće pod predsjedanjem Alphonsa Oriea danas odredilo novi termin.

Novom odredbom mijenja se samo termin iznošenja završnih riječi, dok sve ostale prijašnje odredbe ostaju na snazi, uključujući i onu o roku od 16. jula do kojeg tužiteljstvo i odbrane triju generala moraju predati završne pisane podneske.

Suđenje trojici hrvatskih generala optuženih za zločine tokom oslobodilačke vojne operacije Oluje u kolovozu 1995. počelo je 11. marta 2008. i završilo 11. juna ove godine. Tokom 303 radna dana tog sudskog postupka saslušano je više od 140 svjedoka - 81 za tužiteljstvo Haškog suda i 57 za oabranu, pri čemu su odvjetnici Ante Gotovine izveli 25 svjedoka, Čermaka 19 i Markača 13. Sudsko vijeće je pozvalo sedam svjedoka.

Iz Haškog suda je saopćeno da će redoslijed iznošenja završnih riječi biti određen kasnije.