Srbija
0

Završeni pregovori o prodaji NIS-a Rusima

FENA
Srbija i Rusija će najvjerojatnije 24. prosinca potpisati ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) i sporazume o izgradnji plinovoda Južni tok i skladištu plina Banatski Dvor, objavila je u ponedjeljak beogradska radio i televizija B 92, a član srbijanskog pregovaračkog tima za realizaciju energetskog sporazuma s Rusijom Dušan Bajatović potvrdio je da su pregovori o prodaji Naftne industrije Srbije završeni.

Bajatović nije htio govoriti o detaljima dogovora, ali je kazao da će netko od članova pregovaračkog tima dati službeno priopćenje.

Agenciji Beta potvrđeno je u krugovima bliskim pregovaračkom timu da bi ugovor o prodaji NIS-a trebao biti parafiran tijekom dana. U Moskvi će ga potpisati predsjednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dimitrij Medvedev, izjavio je Dušan Mrakić, državni tajnik u Ministarstvu energetike.

Srbija i Rusija potpisale su 25. siječnja u Moskvi energetski sporazum kojim je predviđena prodaja 51 posto kapitala NIS-a ruskoj državnoj energetskoj kompaniji Gazprom za 400 milijuna eura, izgradnja magistralnog plinovoda Južni tok kroz Srbiju i završetak podzemnog skladišta plina Banatski dvor.

Tim sporazumom je predviđeno da se do kraja ove godine potpiše ugovor o prodaji NIS-a.

Gasprom bi trebao uložiti 500 milijuna eura u modernizaciju te naftne kompanije do 2012. godine.