Bruxelles
0

Završena prva runda pregovora delegacija Srbije i Kosova

FENA
Prva runda dijaloga predstavnika Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, završena je u srijedu u Bruxellesu uz zajedničku ocjenu šefova dva tima da je ostvaren napredak ka rješavanju pitanja koja su bila tema razgovora, ali i uz stare dijametralno suprotne stavove po pitanju statusa.

U okviru prvih direktnih razgovora otkako je Priština prije tri godine jednostrano proglasila nezavisnost, timovi su se sastali dva puta - prvi put u utorak navečer kada su razgovarali oko dva sata, i u srijedu kada je razmjena mišljenja trajala znatno duže - više od pet sati, javio je Tanjug.

Na dnevnom redu je bilo više pitanja - matične knjige, katastri, aviosaobraćaj, telekomunikacije, carinski pečati, predsjedavanje CEFTA.

Šestočlani tim Beograda predvodio je politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović, dok je na čelu osmočlanog tima iz Prištine bila potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri.

I dok je sinoćni, prvi susret, po riječima Stefanovića bio inicijalni sastanak i prilika za međusobno „čitanje“ dva pregovaračka tima, današnji sastanak je pokazao da postoji kapacitet i spremnost da se u predstojećim danima rješavaju konkretni problemi i pitanja i da se zapadni Balkan približi EU.

Ističući konstruktivnu atmosferu razgovora, Stefanović je rekao da "ima nekih konkretnih rješenja", ali da će o njihovom provođenju biti riječi u predstojećem periodu o čemu će biti obavještena i javnost.

Stavovi su ostali dijametralno suprotni kada je riječ o prirodi razgovora, jer je Tahiri insistirala na tome da se radi o "tehničkim razgovorima" koji vode dvije nezavisne države, dok je Stefanović rekao da pitanja kojih su se dotakli " važna, imaju veliku političku težinu i ne mogu se nazvati tehničkim".

Tim Beograda, za koji je Stefanović rekao da je u Bruxelles stigao potpuno spreman i s razrađenim rješenjima, dao je na sastancima konkretne i dobro argumentovane prijedloge za svaku temu.

I Stefanović i Tahiri su se složili da je postignut određen napredak i to, po riječima šefa beogradskog tima, prije svega u vezi s pitanjem katastra i matičnih knjiga, telekomunikacija i aviosaobraćaja, a nešto manje u domenima u kojim se "više zalazi u pitanje suvereniteta", kao što su carinski pečati.

S tim u vezi, Tahiri je naglasila potrebu za rješavanjem pitanja carinskih pečata kako bi se "normalizovao izvoz i uvoz".

Ulogu posrednika u razgovorima imao je britanski diplomata Robert Cooper, dok je SAD-a predstavljao zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Evropu i Evroaziju Thomas Contryman.