Regija
7

Završena posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Srbiji

SRNA
(Foto: Xinhua News Agency)
Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping završio je danas trodnevnu posjetu Srbiji u kojoj je sa suprugom Peng Liyuan i članovima kineske delegacije boravio na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

To je bila prva posjeta jednog kineskog predsjednika Srbiji poslije više od 30 godina.

Tokom posjete potpisana su 22 sporazuma o saradnji, među kojima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsjednici Tomislav Nikolić i Xi Jinping.

Potpisani su i sporazumi iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija, a jedan od najvažnijih je sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa na dionici Surčin – Obrenovac na Koridoru 10.

Drugog dana posjete Srbiji kineskom predsjedniku priređen je svečani doček ispred Palate Srbije, nakon čega je imao sastanak sa predsjednikom Srbije.

Nikolić je tom prilikom predsjedniku Kine uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Kineski predsjednik jučer je razgovorao i sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković, a održani su i sastanci dvije delegacije.

Sa kineskim predsjednikom jučer se sastao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kruna posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Srbiji bio je današnji obilazak "Železare" Smederevo koju je privatizovao kineski čelični gigant "Hestil".

Xi Jinpingu i Tomislavu Nikoliću domaćin u "Železari" bio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prijemu su prisustvovali i članovi kineske delegacije i Vlade Srbije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i druge zvanice.

Predsjednik Kine je rekao da će saradnja dvije zemlje u "Železari" biti model, ne samo kinesko-srpske praktične saradnje, nego i međunarodne saradnje Kine i jugoistočne Evrope.

Prijemom u vili "Zlatni breg", nekadašnjem ljetnjikovcu dinastije Obrenović, predsjednik Kine završio je trodnevnu posjetu Srbiji.

Xi Jinping je poletio sa beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" u popodnevnim časovima, a svečano su ga ispratili predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Xi Jinping ispraćen je pjesmom "Ovo je Srbija" u pratnji tri MIG-a 29.

Trodnevnu posjetu predsjednika Kine pratilo je više više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera. Veliki broj predstavnika medija došao je iz Kine, ali i drugih zemalja.