Regija
7

Završena policijska akcija u Kumanovu, pet policajaca poginulo

Klix.ba
Cjelodnevna akcija makedonske policije protiv naoružanih napadača u dijelovima grada Kumanova na sjeveru zemlje okončana je nešto iza 21 sat kada je eliminisana i posljednja grupa koja je pružala otpor.

Reporteri javljaju da je pucnjava prestala, a da je u posljednjoj grupi terorista bilo devet osoba, od koji su makedonski policajci ubili četiri, jedan je izvršio samoubistvo, a ostali su se predali.

U današnjoj akciji poginula su petorica pripadnika makedonske policije, a više od 30 ih je povrijeđeno, kazala je ministrica unutrašnjih poslova te zemlje Gordana Jankuloska na konferenciji za medije. Ona je dodala da je akcija na terenu produžena kako bi se osiguralo da svaki napadač bude neutralizovan.

List Večer navodi da su poginuli Žarko Kuzmanovski (1981.), Nenad Serafimovski (1987.), Sašo Samoilovski (1982.) i dva pripadnika Ministarstva vanjskih poslova, jedan iz Gostivara, a drugi iz Štipa.

"Borili smo se sa izuzetno opasnom terorističkm organizacijom, koja je pružala žestok otpor i poslije 16 časova neprekidnog pucanja, koristeći snajpere, bombe... MUP je adekvatno odgovorio, pazeći da se spriječe eventualne civilne žrtve", rekla je Jankuloska.

Prema njenim riječima, oko 18 sati prva grupa terorista je napustila podrume i svoja uporišta i bezuslovno se predala. "Odmah nakon toga, jedinice na terenu su nastavile da djeluje prema informacijama o jednoj grupi koja je odbila da se preda", rekla je Jankuloska, naglasivši da je situacija na terenu i dalje veoma rizična.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ona je napomenula da MUP nema tačan podatak o žrtvama terorista.

Jankuloska je najavila da će pripadnici MUP-a voditi razgovore sa grupom od 30 ljudi, muškaraca, žena i djece, za koju tek treba da se utvrdi da li je pružila logističku podršku teroristima.

Ona je istakla da je današnja akcija izuzetno teška i da se policijske snage s tim do sada nisu suočavale, te napomenula da je ovo previše ozbiljna situacije da bi je bilo ko koristio u dnevno-političke svrhe.

U pravoj drami koja se danas događala u dijelovima Kumanova obračunavali su se pripadnici policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je, kako je rečeno, stigla iz susjedne zemlje i imala za cilj da napadne državne institucije.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je da su teroristi napali policiju bombama i snajperima i da su u Makedoniju ušli prije nekoliko dana.

Istovremeno, veliki broj Albanaca, čak i cijele porodice, krenuo je već popodne preko granice u srbijanski grad Preševo, bježeći od sukoba.

Apele za smirenost i nepodlijeganje provokacijama uputile su brojne političke partije, ambasade, Delegacija EU i OSCE.

Nepotvrđene informacije govore da je odgovornost za napad preuzela grupa Oslobodilačka nacionalna armija kao "odgovor na višednevno uznemiravanje Albanaca u okolini Kumanova".