Regija
0

Završen Samit u Ohridu

FENA
Proces evroatlantskih integracija neće moći biti smatran okonačnim bez priključenja svih zemalja Balkana u NATO i EU, centralni je zaključak učesnika 15. samita predsjednika država centralne i jugoistočne Evrope, koji je u subotu završen u Ohridu.

"Zemlje kandidati i aspiranti za integriranje u EU nemaju drugu alternativu", kazao je predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski na završnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da učesnici samita smatraju da za ispunjenje tog cilja, zemlje regiona trebaju intenzivirati reforme, a "EU treba nastaviti pružati podršku njihovim naporima na tom planu".

Zaključeno je i da ekonomski razvoj ostaje jedan od najvažnijih prioriteta za zemlje na Balkanu.

"Preduslovi za to jesu veći ekonomski rast i stabilno snabdijevanje energijom, kvalitetna transportna i telekomunikaciona infrastruktura, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou", pojasnio je Crvenkovski.

Mišljenja je da će projekti u ovoj sferi odražavati dobru regionalnu saradnju, ali istovremeno podići nivo investicija i stabilizirati ekonomske prilike na Balkanu.

Nova ekonomska i energetska postrojenja, bez obzira gdje i kada budu podignuta ili izgrađena, donijet će dodatnu vrijednost za nacionalnu, regionalnu i ekonomsku suradnju u cijeloj EU, saglasni su učesnici samita u Ohridu.

Sve zemlje regiona prihvatile su Evropu kao zajedničko ekonomsko tržište, kao prostor zajedničkih vrijednosti i uvjerenja.

"Želimo razviti prosperitetna društva koja se baziraju na solidarnosti među ljudima i na jednakim mogućnostima za sve", poruka je učesnika 15. samita šefova država centralne i jugoistočne Evrope iz Ohrida.

Prema dogovoru učesnika, osim ovih zaključaka, na samitu nije usvojen nijedan drugi zvanični akt ili deklaracija.

Na prijedlog predsjednika Srbije Borisa Tadića, zemlja domaćin 16. sastanka predsjednika zemalja cetralne i jugoistočne Evrope bit će Srbija, najverovatnije, grad Subotica.

Prisutnim se obratio i Tadić koji je pojasnio da će na 16. sastanku presjednika zemaja centralne i jugoistočne Evrope biti govora o najaktualnijim pitanjima koje je nametnulo 21. stoljeće, infrastrukturi kao preduslovu razvoja, ali i o pitanju Kosova.

"Proces vezan za buduće stanje Kosova nije riješen i smatram da se ovaj problem može riješiti samo u Ujedinjenim nacijma", rekao je Tadić.

Na pitanje da li će se pokušati pronaći način da se na predstojeći samit pozovu i predstavnici Kosova, Tadić je odgovorio negativno.

"Samit je sastanak predsjednika država članica UN-a a Kosovo to nije", bio je jasan Tadić.