Regija
0

Završen samit nesvrstanih u Beogradu

Sarajevo-x.com
Foto: Novosti
Foto: Novosti
U Beogradu je završena dvodnevna ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja, kojom je obilježeno 50 godina tog pokreta, a sa koje su učesnici poručili da su pravda, jednakost, multikulturalnost i solidarnost među zemljama, ali i borba protiv globalnih problema, osnovne smjernice i ciljevi ovog pokreta.

Završnu konferenciju za novinare održaće šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i njegov kolega iz Egipta, koji predsjedava Pokretom, Mohamed Kamel Amr.

   Tokom skupa učesnici iz više od 100 zemalja, na kojem je BiH učestvovala kao posmatrač zajedno sa zemljama bivše Jugoslavije, istakli su potrebu da se Pokret nesvrstanih reformiše i da ima aktivniju ulogu u međunarodnim odnosima.

   Učesnici skupa naveli su da, uprkos iskristalisananoj politici i uspjehu koje je Pokret nesvrstanih postigao, i dalje postoji mnoštvo problema, zbog čega bi trebalo uspostaviti nove oblike vladavine, koji bi omogućili da svijet postane mjesto solidarnosti i razumijevanja.

   Izražena je privrženost principima nesvrstanih, ustanovljenim prije 50 godina, među kojima su mir, bezbjednost, razvoj i socijalna pravda, te podržani napori Palestine da na Generalnoj skupštini UN postane članica UN.

   Predstavnici Kube, Irana i Zimbabvea su tokom zasjedanja kritikovali međunarodnu intervenciju u Libiji, posebno ulogu NATO-a, ocjenjujući da je to izgovor da se dovede u pitanje suverenitet drugih zemalja, kako bi se došlo do njihovih prirodnih resursa.

   Konferencija Pokreta nesvrstanih bila je za jačanje ekonomske saradnje dvije trećine čovječanstva, a razgovaralo se i o mogućnosti zajedničkih projekata i zajedničkog nastupa na tržištu zemalja nesvrstanih.
   Na marginama skupa održan je niz bilateralnih susreta predstavnika nesvrstanih država sa srpskim zvaničnicima.

   U okviru ove konferencije organizovano je i predstavljanje petnaestak srpskih preduzeća iz oblasti poljoprivredno-prehrambene, odbrambene, građevinske industrije, elektrotehnike i informaciono-komunikacionih tehnologija, farmacije i hemije.

   Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je spoljna politika Srbije zasnovana na poštovanju univerzalnih principa nesvrstanosti, iako Srbija nije član Pokreta nesvrstanih.

   Dvodnevnom ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Beogradu prisustvovali su zvaničnici više od 100 država, a među učesnicima su visoki zvaničnici UN, Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Afričke unije, kao posmatrači, predstavnici Mađarske, Španije i Finske.

   U Beograd su došli zvaničnici većine nesvrstanih zemalja, mahom ministri spoljnih poslova - iz Indije, Indonezije, Egipta, Irana, Iraka, Alžira, kao i brojnih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike.

   Skupu su prisustvovali šefovi diplomatije Slovenije Samuel Žbogar i Crne Gore Milan Roćen, državni sekretar hrvatskog Ministarstva inostranih poslova Mario Nobilo, kao i zamjenik ministra spoljnih poslova Makedonije Zoran Petrov, te predstavnik BiH Željko Jerkić.
   Specijalni gost skupa bio je Budimir Lončar, koji je svojevremeno bio ministar spoljnih poslova SFRJ, a prikazan je i film o pola vijeka Pokreta nesvrstanih, koji su napravile "Filmske novosti".

   Pojedini učesnici skupa posjetili su Kuću cvijeća i Memorijalni centar "Josip Broz Tito", kao i neke istorijske znamenitosti, a za zvanice je u Belom dvoru organizovan i svečani ručak.

   Prvi samit Pokreta nesvrstanih zemalja održan je od 1. do 6. septembra 1961. godine u Beogradu. Pokret danas ima 118 punopravnih članica.

   Idejni tvorci Pokreta bili su predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, premijer Indije Džavaharlal Nehru, presjednik Egipta Gamal Abdel Naser, predsjednik Gane Kvame Nkrumah i predsjednik Indonezije Sukarno.