Izbor hrvatskog predsjednika
0

Zatvorena birališta u BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom današnjih izbora za predsjednika Republike Hrvatske glasačka mjesta za birače na teritoriji Bosne i Hercegovine zatvorena su u 19 sati.

Biračima koji su se u krugu za glasanje zatekli i neposredno prije tog termina omogućeno je da glasaju.

Marijana Mikulić, koordinatorica za provedbu izbora za teritorij BiH, odmah po zatvaranju birališta nije imala bilo kakve informacije o eventualnim incidentima na glasačkim mjestima.

Svim biračima čija su imena bila na glasačkim spiskovima omogućeno je glasanje, a za one čija imena nisu bila na popisu Marijana Mikulić kaže da su sami krivi za propuste u registraciji.

U BiH su danas bila otvorena 124 birališta za izbor novog hrvatskog predsjednika, a Mikulić kaže da je registrirano 266.679 birača. Do 16 sati izlaznost je bila 15 posto.

Na području hrvatskog konzularnog predstavništva u Sarajevu, jutros u 7 sati, kada su izbori počeli, otvoreno je 37 biračkih mjesta.

Hrvatski državljani na području Hercegovine glasali su u 13 gradova na 54 biračka mjesta. Prema procjenama Hrvatske ambasade, na području Generalnog konzulata u Mostaru pravo glasa ima 107.000 potencijalnih birača.

U Hrvatskom domu Kralj Tomislav u Zenici otvorena su tri glasačka mjesta. U Zeničko-dobojskom kantonu glasalo se u Zenici, Žepču, Varešu, Usori i Kaknju.

Na području Novog Travnika izjašnjava se 2.078 registriranih birača.

Biračkih je mjesta bilo i u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i u Sanskom Mostu.

Na području Distrikta Brčko otvorena su četiri, dva u Seonjacima i dva u gradu, koja pokrivaju i područja Srebrnika, Špionice, Gradačca, Bijeljine, Lopara te Ugljevika.

Na području koje je u nadležnosti Generalnog konzulata u Tuzli otvoreno je 17 biračkih mjesta, u Posavskom kantonu biračka mjesta Orašje, Domaljevac i Odžak.

Tri glasačka mjesta bila su u općini Orašje, dok je na području koje pokriva generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci otvoreno 16 glasačkih mjesta.

Građani Hrvatske birali su danas trećeg predsjednika države na mandat od pet godina.

Natjecalo se 12 kandidata, jedan manje nego na izborima prije pet godina, od toga pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.