Regija
0

Zatvorena birališta na Kosovu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sva birališta na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19.00 sati , a Centralna izborna komisija (CIK) će prve preliminarne rezultate parlamentranih izbora objaviti u roku od 24 sata.

Na sjeveru Kosova, u opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, te u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice sa većinskim srpskim stanovništvom danas se zabilježeno nekoliko manjih incidenata zbog čega su biračka mjesta zatvorena u popodnevnim časovima.

Predsjednik CIK-a Valdeta Daka rekla je novinarima da su statični i mobilni birački centri sjeverno od Ibra zatvoreni u 16.00 časova, s obzirom da je bilo nekoliko incidenata.

"U Zvečanu su sklonjene tri ekipe. Situacija je bila napeta i da bi se izbjegli incidenti, ekipe su odlučile da se povuku pre isteka roka za glasanje", rekla je Daka.

CIK je danas saopštio da je na prvim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosmetu do 15.30 časova glasalo 34,10 odsto birača, odnosno 556 075 građana sa pravom glasa.

Za 120 poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova bilo je prijavljeno 1 265 kandidata, po deset mjesta rezervisano je za kandidate koji zastupaju srpsku zajednicu i za kandidate ostalih zajednica. Srpski i kandidati drugih zajednica mogu osvojiti i više mjesta, u zavisnosti od procenta glasova koje dobiju na izborima, što se na osnovu prvih podataka o izlaznosti birača sasvim sigurno očekuje.

Portparol regionalne policije u Kosovskoj Mitrovici Besim Hoti rekao je Srni da su u današnjem incidentu u Leposaviću uhapšene dvije osobe srpske nacionalnosti. 
"Dve osobe iz srpske zajednice su identifikovane i predate u policijsku stanicu u Zvečanu", rekao je Hoti.

Albanski mediji su danas javili da je prekinuto glasanje u Mališevu, jer je došlo do fizičkog obračuna pristalica Depokratske partije Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.

Izborni proces danas je obezbeđivalo 6 000 pripadnika kosovske policije.