Protestni miting u Beogradu
0

Zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Trgu Republike u Beogradu večeras je povodom 10 godina od bombardovanja NATO-a održan miting sa kojeg je poručeno da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala.

Skup je održan u organizaciji desničarskih udruženja u Srbiji, a pred više od 1 000, uglavnom mladih ljudi, govorili su bivši generali SR Jugoslavije, kao i predstavnici partija iz Rusije i ruski poslanici, te nekadašnji ministar pravde SAD Remzi Klark.

   Miting je počeo intoniranjem himni Srbije i Rusije. Okupljeni su nosili zastave organizacija ''Obraz'', ''1389'', ''Ravnogorski četnički pokret'' i "Naši". Mogli su se čuti i povici ''Kosovo je srce Srbije'', ''Milica Rakić'', ''Srbija, Rusija, ne treba nam Unija'', "Vratićemo Kosovo'', zatim klicanja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju, ali i povici ''Hoćemo oružje'' i "Ubij šiptara".

   Obraćajući se prisutnim, general iz vremena NATO bombardovanja Spasoje Smiljanić  podsjetio je na posljedice bombarovanja, ogromna razaranja i ubistva civila, navodeći da je agresija izvršena po odluci SAD.

   Govornici iz Rusije dočekani su ovacijama, a ruski general Leonid Ivašov rekao je da se danas u Beogradu skupila sva planeta i civilizovani svijet koji su došli da osude fašizam koji je izvršio agresiju nad srpskim narodom, ako i da podrže srpski narod.

   Bivši visoki funkcioner Ruske dume Sargej Baburin rekao je da treba zatražiti slobodu za Šešelja i Karadžića, prekid finansiranja i rada Haškog tribunala, te da svi optuženi i osuđeni budu predati svojim državama.

   On je rekao da treba zahtijevati ponovo stvaranje Velike Srbije, navodeći da i Republika Srpska ima pravo na nezavisnost i ujedinjenje sa majkom Srbijom i poručivši da će Rusija uvijek biti uz Srbe.
   Konstantin Zatulin, član rukovodstva Jedinstvene Rusije, partije ruskog premijera Vladimira Putina,  poručio je Zapadu da ne misli da je Rusija tamo daleko i dodao da će doći vrijeme da Srbi vrate sve što su izgubili.

   "Mi ćemo se vratiti, ali ne sa jednim bataljonom", rekao je Zatulin, aludirajući na događaj kada je jedan ruski bataljon pretekao NATO i zauzeo prištinski aerodrom ''Slatinu''.

   Nekadašnji državni tužilac i ministar pravde SAD Remzi Klark rekao je da je NATO agresijom na Srbiju 1999. godine izvršio vrhunski međunarodni zločin koji je nametnula Amerika.

   "NATO je kriv za agresiju i mora biti ukinut. Koliko će još zemalja stradati i ljudi biti ubijeno zbog NATO-a. Hag mora biti ukinut, jer je ilegalan i čini zločine'', rekao je Klark.

   Prisutni su klicali "Ne damo Mladića, daćemo vam Tadića", a sa skupa je poručeno da je Srbija svijet, a svijet je protiv NATO-a.

   Na skupu je govorio i akademik Mihajlo Marković koji je izviždan, a njegov govor je prekidan uzvicima ''Bando crvena'' i uz pjevanje četničkih pjesma "Od Topole od Topole''.