Haški sud
0

Zatraženo odbacivanje Šešeljeve žalbe zbog broja riječi

FENA
Dužnosnik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić izjavio je u nedjelju u Beogradu da je žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) usvojilo zahtjev tužitelja da bude odbačena žalba vođe SRS-a Vojislava Šešelja "zbog prekoračenja broja riječi".

Suci su odlučili djelomično usvojiti zahtjev tužitelja koji se svodi na brojanje riječi i Šešelju se nalaže da ponovno podnese najavu žalbe u roku od sedam dana "u količini od 3.000 riječi", rekao je na konferenciji za novinare Krasić, voditelj stalnog tima za obranu Vojislava Šešelja.

Šešelju se nalaže da u roku od 15 dana podnese i žalbu od 9.000 riječi, na što bi tužitelj odgovorio, pa bi tek onda na to i Šešelj mogao podnijeti repliku, kazao je Krasić.

Ističući da su u žalbenom vijeću suci Fausto Pocar i Theodor Meron, čije je izuzeće tražio lider SRS-a, Krasić je rekao da "kad god Šešelj suprotnu stranu pritjera uza zid, na scenu stupa uputstvo o ograničenju broja riječi".

Krasić je istaknuo da Šešelj još nije dobio odluku žalbenog vijeća na srpskom jeziku koja je objavljena 16. decembra na engleskom jeziku na internetu i da će se o njoj očitovati pošto je primi, prenio je Tanjug.

Krasić je podsjetio da je nastavak suđenja Šešelju zakazan za 12. i 13. januar iduće godine.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993.

Šešelj je 21. januara dodatno optužen za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena i drugih osobnih detalja tri svjedoka čiji je identitet po nalogu pretresnog vijeća bio zaštićen od javnosti.

Zbog toga je Šešelj 24. jula osuđen na 15 mjeseci zatvora, na što se žalio 5. oktobra.