Bruno Vekarić
0

"Zatraženo je hapšenje Ejupa Ganića"

SRNA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Pravosudni organi Srbije svakog trenutka očekuju hapšenje i privođenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, osumnjičenog za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, rekao je portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

On nije želio detaljnije komentarisati događaje na londonskom aerodromu "Heathrow", ali je napomenuo da je Ganić bio tamo zadržan šest sati, dok je, kako tvrdi, njegova delegacija vraćena u BiH.

"Tačno je da je Ministarstvo pravde Srbije zatražilo od Velike Britanije izručenje Ganića, ali ne mogu govoriti o tome dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu da je on uhapšen", izjavio je Vekarić za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da je Ganić pušten sa aerodroma u Londonu iz logističkih razloga, istakavši da je srbijanski biro Interpola zatražio i zvanično objašnjenje o njegovom puštanju.

Prema informacija iz Tužilaštva Srbije za ratne zločine, koje su prenijeli mediji, Ganić je priveden po potjernici Interpola, a pušten uz obavezu da se javlja britanskoj policiji svakih šest časova.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je ranije da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju Ganića.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da nema informaciju o zatraženom izručenju Ejupa Ganića, te da mu je to teško i komentarisati, napomenuvši da Malovićeva ne može tražiti Ganićevo izručenje.

"Znam samo da je sporazumom koji smo potpisali sa Srbijom, kada je riječ o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, ključni element državljanstvo. To znači da, ako osoba optužena za ratni zločin ima mjesto boravka u BiH, bez obzira što je počinila zločin u drugoj državi, sudi joj se u BiH, a tako je i ako je obrnut slučaj", pojasnio je Čolak.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.