Pula
0

Zaplijenjena velika količina laboratorijski proizvedene droge

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta uhapsili su pet osoba s područja Pule zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotrebe droga, izvjestila je Policijska uprava istarska na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli.

Riječ je o 30-godišnjem I.B., 24-godišnjem D.B., 24-godišnjem A.C., 38-godišnjem A.G. i 26-godišnjem K.Ž., svi iz Pule, od kojih su neki već poznati policiji.

Po riječima Gordane Ostović iz Operativno-komunikacijskog centra PU istarske, uhapšeni su u četvrtak, a tokom provođenja operativne akcije i provedenim kriminalističkim istraživanjem zaplijenjeno je ukupno pet kilograma droge mefedron i 250 grama droge 2C-I.

Tokom policijske akcije pretražene su tri kuće, jedan stan i jedan osobni automobil koji su koristile uhapšene osobe, gdje je, uz ostalo, pronađeno ukupno 358 grama bijele praškaste materije u paketićima namijenjenim uličnim preprodaji, jedan automatski pištolj, 75 komada streljiva, bankovni nalozi za prijenos novca, mobiteli, strani i domaći novac i dva laptopa.

Po završetku kriminalističkog istraživanja uhapšene osobe jučer su privedene u istražni centar Županijskog suda u Puli zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotrebe opojnih droga.

Voditelj odjela kriminaliteta droga PU istarske Mile Orešković kazao je kako je riječ o drogama koje su relativno novijeg, i koje su se nedavno pojavile na hrvatskom tržištu. Istakao je kako su po hemijskom sastavu identične droge, s time da je droga 2C-I opasnijeg djelovanja jer izaziva i učinke halucijenog djelovanja. Zaplijenjena droga je velike čistoće naročito droge 2C-I.

"Riječ je o drogama koje su proizvedene laboratorijski i nisu prirodnog porijekla, a ovo je prva veća zapljena ove vrste droga u Hrvatskoj", naglasio je Orešković. Cijela policijska akcija trajala je više mjeseci, dodao je.