Drama na Kosovu
0

Zapaljen prelaz Jarinje, čula se pucnjava

Sarajevo-x.com
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Grupa mladića s fantomkama na glavama napala je prelaz Jarinje, demolirala ga i zapalila, javila je RTS. Na prelazu se čula rafalna paljba.

Grupa od 30-ak mladića napala je prelaz bacajući molotovljeve koktele i paleći objekte. Čula se pucnjava, a pretpostavlja se da su vatru otvorili pripadnici KFOR-a.

Ekipa izvještača Tanjuga napadnuta je večeras nešto prije 20 sati na putu od Leposavića ka Jarinju.

Nepoznati čovjek je snimatelja udario kamerom kojom mu je razbio i isjekao glavu, montažer je isprebijan, a novinar je prošao bez povreda.

Povrijeđenom snimatelju ukazuju pomoć u selu Lešak.

Na prelazu Brnjak je za sad mirno, javila je RTS.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović traže da kosovski carinici i granična policija što prije napuste dva administrativna punkta.

Stefanović je, u razgovoru sa Srbima u selu Zupče, koji drže u totalnoj blokadi saobraćaj na magistralnom putu Priština - Ribariće prema prelazu Brnjak, naveo da je KFOR izigrao jučerašnji dogovor, piše B92.

Na prelaz Brnjak je postavljen novi sastav vojske i policije, 15 pripadnika granične policije Kosova i tri carinika, svi Albanici.

Vijeće sigurnosti će u četvrtak, na zahtjev Srbije, razmotriti situaciju na Kosovu, saznaje RTS.

Specijalne jedinice kosovske policije u ponedjeljak su zauzele administrativni prelaz Brnjak i pokušale da zauzmu prelaz Jarinje, što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića. Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina EULEX-a, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

Vlada Kosova zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije i uvela carinsku taksu od deset posto za proizvode iz BiH.