David Miliband
0

Zapadni Balkan u EU donosi stabilnost regiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izjavio je u srijedu u Beogradu da bi prijem svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju donio napredak i stabilnost cijeloj regiji.

"Želimo da sve zemlje zapadnog Balkana uđu u EU, a ne samo Srbija, jer će to donijeti napredak i stabilnost u regiju", rekao je Miliband u Britanskom savjetu, tokom debate o evropskoj budućnosti Srbije, u kojoj je učestvovalo 40-tak mladih lidera i predstavnika nevladinih organizacija, prenio je Tanjug.

Ističući da je Velika Britanija posvećena proširenju Unije, Miliband je naglasio da bi "jaka i uspješna Srbija" omogućila ostvarenje "jake i uspješne" regije.

"Zašto želimo da Srbija postane članica EU-a? Zato što je to dobro ne samo za Srbiju već i za cijelu Evropu", rekao je britanski ministar i ukazao da pristupanje zemlje Uniji predstavlja sveobuhvatan politički, ekonomski, socijalni i kulturni projekt.

"Evropska unija omogućuje da narodi na Balkanu krenu u mirnu budućnost jer ona pruža mogućnost za kompromis o pitanjima oko kojih postoje neslaganja", rekao je Miliband.

On je priznao da se stavovi Beograda i Londona ne podudaraju u svim pitanjima, ali da postoji "zajednička nit" u vanjskoj politici, a to je "posvećenost evropskim integracijama Srbije".

Govoreći o Kosovu, koje će u srijedu također posjetiti, šef britanske diplomatije je podsjetio da je za raspoređivanje misije EU-a na Kosovu glasalo svih 27 zemalja članica, uključujući i one koje nisu priznale jednostrano proglašenu njegovu nezavisnost.

"Veoma je značajno da je oko EULEX-a postignut konsenzus unutar EU-a", rekao je Miliband i dodao da je odgovornost na svakoj zemlji ponaosob da li će priznati Kosovo ili neće.

Podsjetio je da pet članica EU-a to nije učinilo, ističući kako su one vođene različitim razlozima za takvu odluku.

Mlade lidere u Srbiji je, pored izgleda da Srbija postane članica EU-a, najviše zanimala liberalizacija viznog režima.

Miliband je podsjetio da Britanija nije u šengenskom sistemu poput mnogih članica Unije, ali britanski Foreign Office radi na tome kako bi se olakšalo mladim i poslovnim ljudima iz Srbije da putuju i studiraju u Britaniji.

Podsjećajući da je njegov otac rođen u Bruxellesu, a majka u Poljskoj, Miliband je poručio mladima kako EU omogućava da svaka zemlja i narod očuvaju svoj nacionalni identitet i istovremeno rade na rješavanju zajedničkih izazova kako bi osigurali stabilnost i blagostanje.