Jug Srbije
0

Žandarmerija garantuje bezbjednost građanima

SRNA
Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio da je stanje bezbjednosti na jugu Srbije pod kontrolom državnih organa i da je interes da se rasvjetle događaji koji predstavljaju, kako je naveo, očite primjere terorističkih akata.

Veljović je negirao optužbe predsjednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija da policiju sprovodi represiju na jugu Srbije, ističući da policija svoj posao obavlja profesionalno, isključivo po zakonu i propisima.

"Neću da se mešam u politiku, ali represije nema, niti će je biti. Želimo svima da garantujemo bezbedan život. Interes je da narod na jugu Srbije shvati da je Žandarmerija tu da im garantuje bezbednost", rekao je Veljović za "Politiku".

On je rekao da policija raspolaže određenim saznanjima o tome ko bi mogli biti eventualni izvršioci nedavnih terorističkih napada u Preševu i Bujanovcu, kao i o postojanju terorističkih grupa na tom području čije se kretanje prati.

"Sigurno da postoji opasnost od novih napada i provokacija. Policija i Žandarmerija su svesni toga. Stepen bezbednosti je podignut na viši nivo i angažovan je veći broj ljudi da se brine o sigurnosti", rekao je Veljović.

On je naveo da za sada nema saznanja o postojanju opasnosti da se taj terorizam, kako je rekao, prelije na centralnu Srbiju.

"Kao policija, moramo biti spremni i na takvu eventualnu pojavu. Policiji i Vojsci stalo je do bezbednosti svih građana", rekao je Veljović.

On je dodao da MUP Srbije ima snimke na kojima se vidi kako se oružje krijumčari, pakuje i transportuje sa Kosova i Metohije.

"Svi akteri su identifikovani, a među njima je jedan pripadnik Kosovske policijske službe. Snimak ćemo dostaviti Euleksu da bi oni mogli da preduzmu mere. To pokazuje opredeljenost MUP-a da Kopnena zona bezbednosti bude sigurna, ali i da ukaže građanima na jugu centralne Srbije na to da Žandarmerija i policija nisu njihovi neprijatelji, naprotiv. Oni su tu da pruže sigurnost i da ne dozvole bilo kakav teroristički akt", rekao je Veljović.