Regija
0

Zamalo uspio ulazak prvog gaya u slovenski parlament

FENA
Samo je nekoliko glasova nedostajalo da u novi slovenski parlament uđe Miha Lobnik, istaknuti gay-aktivist i prvi Slovenac koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac a kandidirao se je na parlamentarnim izborima, dok će u novom parlamentu biti najviše žena do sada.

Lobniku je u četvrtoj izbornoj jedinici, gdje je bio osmi kandidat na listi Savezništva Alenke Bratušek za ulazak u parlament nedostajalo samo nekoliko glasova. Doduše, još uvijek postoji mogućnost da on osvoji mandat nakon što glasovima sa slovenskih birališta budu pribrojeni glasovi iz dijaspore, ali je to malo vjerojatno jer je dijaspora poznata po tome da uglavnom glasuje za konzervativne stranke i da nije sklona marginalnim skupinama.

Lobnik je nakon objave rezultata rekao da ga glasovi koje je na izborima dobio obvezuju da i dalje bude aktivan u stranci koju je osnovala premijerka Bratušek te da će pokušati ostvariti obećanja koja je dao biračkom tijelu. Lobnik se prije nekoliko godina aktivno angažirao na izmjenama obiteljskog zakona koji je predviđao da veća prava, pa i pravo na usvajanje djece, dobiju istospolni parovi, ali je na inicijativu katoličkih udruga taj zakon kasnije bio srušen na referendumu.

Glede zastupljenosti žena u novom slovenskom parlamentu, stanje se nakon zadnjih izbora jako popravilo u odnosu na sve dosadašnje sazive.

Zastupnica je više od trećine ukupnog sastava, a žene su najzastupljenije upravo u zastupničkoj skupini stranke koju je nakon razlaza sa ljubljanskim gradonačelnikom osnovala Bratušek i s njom osvojila četiri mandata u 90-članskom parlamentu.

Takozvane ženske kvote, pravilo po kojima na kandidatskim listama za izbore mora biti najmanje 35 posto žena uvode se izmjenama izbornog zakona od 1996. godine, a po prvi put u cijelosti su primijenjene na prijevremenim parlamentarnim izborima 2011. godine.

Iako aktivisti za prava žena tvrde da kvote same po sebi bez dodatnih mjera neće osigurati ravnopravnost žena u politici, kvote su svoju opravdanost pokazale ove godine.

U 90-članski parlament izabrane su 32 žene, dok je u prijašnjim sastavima parlamenta žena obično bilo manje od četvrtine.