Slovenija
0

Zakon o tekstu nadgrobnih natpisa ratnim i poratnim žrtvama

FENA
Slovenski parlament u utorak je nakon duge i burne rasprave većinom glasova donio izmjene zakona o ratnim grobovima, odredivši među ostalim i tekst nadgrobnih epitafa za žrtve rata i poraća.

Na zajednički spomenik svim žrtvama rata i poraća koji će se podići u Ljubljani postavit će se epitaf sa stihom pjesnika Otona Župančiča "Domovina je jedna, svima nam dodijeljena, te jedan život i jedna smrt", što bi trebao biti i model za druge slične spomenike.

Na grobnice u kojima se nalaze ubijeni u borbama za vrijeme Drugog svjetskog rata prema izmijenjenom zakonu postavit će se napisi "Umrli kao žrtve rata", a na grobnice iz poratnog vremena epitaf "Žrtve rata i revolucionarnog nasilja".

Zakonske izmjene prihvaćene su s 50 glasova za i nijednim protiv. No, glasanje su bojkotovali zastupnici dvije stranke, među njima i najjače opozicione stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Desnica je u parlamentu izrazila nezadovoljstvo zakonom jer njime pripadnici slovenskih domobrana nisu priznati kao žrtve "revolucionarnog nasilja". Jedina koncesija koju je desnici dala vladajuća koalicija lijevog centra, odnosno njeni zastupnici u parlamentu, bila je odredba da po novoj proceduri status žrtve ratnog nasilja mogu dobiti i djeca koja su ostala bez roditelja uslijed djelovanja partizanskih jedinica ili prilikom savezničkih bombardiranja u ratu.

Vladajuća većina odbila je i prijedlog stranaka desnog centra da se proglasi dan žrtava svih totalitarnih režima.