Srbija
0

Zakon o oduzimanju imovine stečenim kriminalom

FENA
Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom u Srbiji će stupiti na snagu od 1. marta, nakon čega će svima koji ne budu mogli dokazati da su legalno stekli svoju imovinu, ona biti oduzeta, objavio je u četvrtak beogradski dnevnik "Blic" pozivajući se na izvor iz vrha srbijanskog MUP-a.

Po pisanju tog lista, specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala dan po početku provedbe zakona poslat će nalog specijalnoj postrojbi MUP-a za finansijsku istragu koja bi trebala utvrditi imovinu kojom raspolažu osuđeni vođe i pripadnici zemunskog klana, ali i njihovi nasljednici.

Kako je objašnjeno, policija i specijalno tužiteljstvo do sada nisu imali zakonski okvir za popisivanje imovine kojom raspolažu osumnjičeni, optužene i osuđene osobe, zbog čega su u predmetima protiv njih ti dijelovi praktično ostajali prazni.

Prva će se, po pisanju lista, na udaru naći imovina bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorada Ulemeka Legije, pripadnika zemunskog klana, ali i njihovih pokojnih vođa Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, ubijenih u akciji "Sablja" 2003. godine.

Izvor "Blica" navodi da već postoje određeni operativni podaci o bogatstvu Legije, Spasojevića, Lukovića, ali i ostalih pripadnika zemunskog klana i da će Legija morati dokazati na koji način je stekao cjelokupnu imovinu koja nadilazi visinu plate koju je primao kao pukovnik u MUP-u Srbije, a isto će biti i s nasljednicima Spasojevića i Lukovića, kao i imovinom ostalih pripadnika grupe.

Isti izvor dodaje da će se policija u ovim akcijama baviti utvrđivanjem nerazmjera između legalnih i nelegalnih prihoda i da će svaka osoba oko čije se imovine vodi finansijska istraga morati dokazivati taj nerazmjer u svoju korist. Teret dokazivanja, po novom zakonu, više nije na državi.

Svrha novog zakona nije samo utvrditi imovinu koja se vodi na osobu koja je procesuirana, nego cjelokupno bogatstvo pod kontrolom te osobe, pa se tako na udaru zakona neće naći samo upisana imovina, već i imovina njenih pravnih nasljednika odnosno osobe na koje je imovina prenesena, prenosi "Blic".