Željko Komšić
0

"Zajednička potreba unapređenja regije"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se u četvrtak prisutnim na Poslovnoj konferenciji Slovenija – BiH koja se održava u Ljubljani.

Komšić je zahvalio organizatorima Konferencije te istakao njenu važnost.

"Danas nam se pružila prilika da razgovaramo o konkretnoj ekonomskoj saradnji naše dvije zemlje. Pokazalo se da je nam je svima zajednička potreba da unaprijedimo naš region, jačajući vladavinu prava i funkcionisanje institucija koje omogućavaju efektivnu realizaciju preuzetih obaveza, te da na osnovu ekonomskih kriterija jačamo svoju konkurentnost na najzahtjevnijim tržištima, uključujući i EU", kazao je Komšić.

Istakao je potrebu šireg uključivanja javnosti, naročito ekonomske javnosti, u budućim procesima evropskih integracija BiH i dodao da vjeruje da predstavnici Privredne komore Slovenije imaju iskustva koja će moći podijeliti s kolegama iz BiH.

"Uloga privrednika u komorskom sistemu je da djelovanjem kroz poznate instrumente koji im stoje na raspolaganju budu odlučni glas u uvažavanju interesa ekonomije i privrednih subjekata u politikama koje će se voditi i u zakonodavstvu koje će se usvajati. Smatram da privrednici okupljeni u našim komorama mogu utjecati na svoje političare u pozitivnom smislu. Molim vas da i to pokušate zajednički uraditi bez odlaganja", poručio je Komšić.

Ovaj skup, kazao je, "pokazuje da mi, kao šefovi država, imamo razumijevanje prema ekonomskim pitanjima, potrebama privrednog razvoja i izazovima konkurentnosti, a uloga je države da omogući ozračje za nesmetano bavljenje privredom".

"No, pokazalo se da stvaranje tog ozračja ne znači samo ukidanje administrativnih opterećenja i uzdržavanje od reguliranja tržišta, već je u slučaju krize kakvu sada imamo na sceni, intervencija države postala neophodna", objasnio je Komšić.

Komšić je prokomentirao i rezultate najnovijih istraživanja više uglednih međunarodnih istraživačkih institucija o utjecaju globalnih ekonomskih kretanja na regiju jugoistočne Evrope, ali i dijela zemalja centralne Evrope.

"Najprestižniji i najobuhvatniji, svakako je izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji je ove godine rangirao 133 zemlje na bazi Indeksa globalne kompetitivnosti. Moja država BiH je, nažalost, na 109. mjestu", istakao je Komšić.

Podsjetio je na pokazatelje ekonomskih odnosa BiH i Slovenije.

"Pokrivenost uvoza izvozom sa Slovenijom u 2008. iznosio je 63,99 posto, a u prvih osam mjeseci 2009. 57,37 posto. Za isti vremenski period evidentiran je pad uvoza iz Slovenije od 19,67 posto, ali i pad izvoza iz BiH u Sloveniju za 35,49 posto. Ipak, prema nedavno objavljenoj Analizi vanjskotrgovinske razmjene za BiH, koji tretira prvih 10 mjeseci ove godine, Slovenija se vodi kao jedan od vodećih partnera po pokrivenosti uvoza izvozom s 38 posto", kazao je Komšić.

Sve to, istakao je, govori da je svjetska ekonomska kriza u kombinaciji s niskom konkurentnošću privrede BiH ostavila posljedice na konkretan bilans vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja

"Na kraju ovog izlaganja želio bih da istaknem činjenicu kako naša regionalna saradnja predstavlja faktor od najvećeg strateškog značaja za državu BiH. Mada, u ovom trenutku, ekonomski nismo ravnopravan partner većini zemalja regije, smatram da saradnja u okviru CEFTA ugovora za BiH predstavlja šansu da se u ekonomskom smislu ostvari napredak i da se pripremi za ulazak u EU gdje će konkurencija biti još veća", rekao je.

Komšić je dodao da ostvareni poslovni kontakti i razmijenjena iskustva mogu samo biti od koristi u savladavanju teških ekonomskih i sistemskih izazova koji se već daju naslutiti u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Komšićeva ureda.