Ima hrvatsko državljanstvo
0

Zahtjev odbijen: Paravinja želi status političkog azilanta

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Dragan Paravinja, koji je osumnjičen za ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić, zatražio je od Hrvatske status političkog azilanta za sebe i porodicu, ali je zahtjev odbijen, jer ima hrvatsko državljanstvo pa ne može biti politički azilant.

"Jutarnji list" navodi da je zahtjev za azil za sebe, suprugu i dva sina, Paravinja obrazložio teorijom urote, tvrdeći da je u Srbiji progonjen zbog saznanja o zločinima režima Slobodana Miloševića.

Istražiteljima je u razgovoru nagovijestio da bi mogao progovoriti o pozadini nekih zločina pod uslovom da bude zaštićen od osvete iz Srbije. Mada nije naveo konkretne pojedinosti tih zločina, nagovijestio je određena saznanja o ubistvu beogradske novinarke Radislave Dade Vujasinović i o nekim ratnim zločinima srpske strane u Vukovaru 1991. godine.

Izvori "Jutarnjeg" bliski istrazi smatraju da je riječ o taktici odbrane kojom Paravinja kupuje vrijeme i odvlači pažnju istrage od slučaja Antonije Bilić, mlade Drnišanke kojoj se svaki trag izgubio 7. juna kada je stopirala na mostu preko rijeke Čigole.

Iako je osumnjičen za ubistvo Antonije Bilić, Paravinja se i dalje ponaša kao da je žrtva urote i odbija bilo kakvu povezanost s tim zločinom. To se uklapa u psihoprofil kojim ga je u BiH opisala neuropsihijatar Zorica Lazarević koja je navela da je riječ o patološkom lažljivcu, manipulatoru i agresivacu.    

Paravinja je već tražio politički azil u Sloveniji, gdje je uhapšen 2007. godine na osnovu potjernice iz Srbije.