Regija
0

Zagrepčani pozvani na pripravnost zbog očekivane oluje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog jakog nevremena koje se tokom poslijepodneva i noći očekuje na području Zagreba, gradski Ured za upravljenje u hitnim situacijama pozvao je građane da zaštite vozila, zatvore prozore te spuste rolete.

"Pregovaramo s velikim trgovačkim centrima i javnim garažama da dopuste građanima parkiranje, kako bi zbog mogućeg nevremena zaštitili svoja vozila od oštećenja", rekao je pročelnik Ureda Pavle Kalinić na vanrednoj konferenciji za novinare, dodavši međutim kako su za sada dobili pozitivan odgovor od Spara u Retkovcu i Arene na Laništu.

Nada se, rekao je da će pozitivne odgovore tokom dana dobiti i od drugih, a o tome će javnost obavijestiti saopćenjima.

Podsjećajući na prognozu Meteoalarm servisa prema kojoj zagrebačko područje sa 50 do 80 postotnom sigurnošću očekuje jako nevrijeme, Kalinić je izrazio nadu da je prognoza ipak pogrešna.

No, ako je i bude mjesta panici nema, naglasio je pročelnik Ureda za upravljenje u hitnim situacijama podsjećajući da građani u slučaju potrebe uvijek mogu zvati Centar 112.

"Naše su službe u pripravnosti, no ne može se istovremeno intervenirati na svim mjestima, već prema listi prioriteta", kazao je dodavši i kako su im na dispoziciji i vatrogasne jedinice, HGSS te speleolozi.