Regija
0

Zagrebački advokati posjetili Sanadera

FENA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Zagrebački advokatski tim posjetio je danas bivšeg premijera Ivu Sanadera u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, objavio je Dnevnik Nove TV, no od Sanaderovih odvjetnika se nije moglo doznati što je bio sadržaj razgovora kao ni hoće li ponuditi kauciju u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu tokom ekstradicijskog pritvora.

Jedan od Sanaderovih zagrebačkih advokata Ivan Lovrić izjavio je da su se dogovorili sa Sanaderom da se ne daju izjave.

"Obećali smo gospodinu, nemam ništa korisno za vas, a ovo drugo je stvarno stvar povjerljivih događanja", rekao je Lovrić za Dnevnik Nove TV, koja je objavila da su advokati sa Sanaderom razgovarali 2,5 sata.

Lovrić ni ostali zagrebački Sanaderovi advokati nisu danas Hini bili dostupni za telefonsku izjavu.

Zagrebački advokati trebali su nakon posjete Sanaderu, kako je jučer najavljeno, razgovarati s njegovim austrijskim braniteljima o ponudi kaucije u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu.

Glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu prošle je sedmice izjavila kako nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje kaucije, ali i da puštanje uz kauciju u ovom trenutku nije vjerojatno jer u njegovu slučaju "postoji mogućnost skrivanja činjenica i utjecaja na svjedoke".

Zasad je nepoznato i hoće li se Sanader na novom saslušanju, 27. decembra, protiviti hrvatskom zahtjevu za izručenjem kao i to je li spreman za sutrašnje svjedočenje videovezom pred povjerenstvom pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu o svojim saznanjima vezanim uz "aferu Hypo".

Republika Hrvatska je zatražila Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcijskoj aferi "Fimi medija" te zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija. USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je Državno odvjetništvo u Innsbrucku pokrenulo istragu protiv Sanadera na temelju prijave jedne tirolske banke o sumnji za pranje novca. Naime, jedna tirolska banka podnijela je prijavu za pranje novca, po kojoj postoji mogućnost da Sanader u Tirolu raspolaže računima koji su povezani sa sumnjičenjima protiv njega u Hrvatskoj.

Ako se sumnja protiv Sanadera u Austriji pokaže osnovanom, protiv njega bi se morao pokrenuti kazneni postupak, što bi odgodilo njegovo izručenje Hrvatskoj.