Regija
2

Zagreb: Više od deset hiljada ljudi na Trgu bana Jelačića tražilo svoja prava

Anadolija
U Zagrebu je danas tačno u podne održan protest pod nazivom "Mijenjajte smjer", koji je protiv politike aktuelne vlade organizovalo pet najjačih hrvatskih sindikata, javio je dopisnik agencije Anadolija. Na protestu je učestvovalo više od 10.000 građana.

Transparenti demonstranata uputili su poruku vladi da više neće trpjeti lošu socijalnu politiku, 400.000 nezaposlenih i 85.000 radnika koji rade bez plaće, gašenja proizvodnje i produbljivanje materijalnog jaza između bogatih i siromašne većine građana. Demonstranti su zatražili veće oporezivanje bogatih i banaka, rast plaća i penzija, dostupno liječenje i obrazovanje za sve socijalne grupe, prestanak privatizacije javnih dobara i resursa koji pripadaju svima te ukidanje volontiranja mladih za 1.600 kuna koje srozava cijenu rada u zemlji.

Javnim saopćenjem skup je podržalo i 19 nevladinih udruženja među kojima i Babe, centri za mirovne, radničke i ženske studije, mladi antifašisti Zagreba, Srpski demokratski forum, Zagreb pride, Zelena akcija... Podršku su zagrebačkim demonstrantima poslali i samostalni sindikati Slovenije, slovački i češko-moravski sindikalisti.

Mladen Novosel, predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske, s pozornice je okupljenima čestitao Praznik rada i pozvao sindikate i stranke da se složno okrenu prema budućnosti.

"Ova vlada dijelila je na početku mandata poljoprovrednike, mljekare, radnike. Ukinuli su prava radnicima u javnom sektoru i poslali nasilničku poruku i poslodavcima u privatnom sektoru", rekao je Novosel.

Opozicionim čelnicima koji su dali podršku protestu, Novosel je poručio da će dobro slušati što govore i čekati što će učiniti ako dođu na vlast, a svoj govor je završio sloganom Samostalnih sindikata "Zajedno smo jači".

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, izrazio je zadovoljstvo brojem okupljenih demonstranata na Trgu bana Jelačića.

"Ovo je zemlja koja nema perspektive ako si je narod sam ne uzme u ruke", rekao je Sever.

"Da imaju savjesti, ova vlast ne bi ljude tjerala na kontejnere, ne bi mlade tjerala izvan zemlje, ne bi otpuštali radnike", nastavio je.

Sever je prozvao Vladu jer je pokušala radnike u javnom sektoru okriviti za loše stanje u privatnom sektoru.

"Nije nas ovdje okupila oporba, nego Milanović i njegova vlast", zaključio je Sever.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je kako je vlada izdala radnike kojima je prije izbora obećala upravo obrnuto od onoga što sad čini. Izrazio je nezadovoljstvo vladinim obećanjem kako će se stanje u državi poboljšati do 2016. godine, ekonomsku politiku nazvao prijevarom, kao i plaću od 1.600 kuna mladim, obrazovanim ljudima.

Lejla Sokolović iz Splita, koja je govorila u ime mladih i nezaposlenih, rekla je kako ima dva zanimanja, ali već dvije godine nema posla. Izrazila je žaljenje što “živi na grbači roditelja, umjesto da ona pomaže njima“.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, kazao je kako je vlada nakon predugog privikavanja na vlast, počela donositi odluke, a s prvim odlukama je nestala svaka nada kako se radi u zaokretu na prethodnike.

Osudio je „politiku stihijske štednje i suludu poreznu politiku“ i prozvao banke za „amoralan ekstraprofit kojega iznose iz zemlje“. Banke je Matijašević nazvao stožernim organizacijama pljačke hrvatskih građana.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske rekao je kako će "nakon ovog veličanstvenog skupa gledati što oni na vlasti rade", a ako ne budu ništa učinili, najavio je još veće proteste i generalne štrajkove.