Regija
0

Zagreb: Protest novinara na Markovom trgu

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Tristotinjak novinara protestvovalo je danas u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Markovom trgu u Zagrebu zahtijevajući da se pronađu počinitelji brutalnog napada na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša i da vlast objavi rat nasilju, kriminalu i korupciji.

Novinari, odjeveni u majice "Nađite naručitelje! - Dušan Miljuš, 2. lipnja 2008." i "Tko je Berislav Rončević" uputili su se od Kamenitih vrata pred Banske dvore, pri čemu ih policija u tome nije spriječila unatoč zakonu koji od kraja 2005. zabranjuje okupljanje na Markovom trgu.

Novinarima iz gotovo svih redakcija pridružili su se i članovi pojedinih nevladinih organizacija te radnici Mungosa koji prosvjeduju već nekoliko dana zbog neisplate plaća.

Osim u Zagrebu, protest novinara održan je i po drugim hrvatskim gradovima u Varaždinu, Splitu, Zadru i Šibeniku, a neke lokalne radijske postaje tome su posvetile posebne emisije.

Pred zgradom Vlade predstavnici HND-a pročitali su pismo državnim ustanovama u kojem su, tražeći da se napad na Miljuša okvalificira kao pokušaj ubojstva, upozorili da je to teći fizički napad na novinare u zadnjih 15-ak dana, dok je još 30-ak novinara napadnuto od 90-ih godina.

"Niti jedan od napada nije dosad kažnjen, njihova imena su i dalje nepoznata javnosti, a mi punih 18 godina slušamo da su policijske obrade u tijeku", stoji u protestnom pismu hrvatskih novinara koje će biti dostavljeno i šefu Europske komisije u Hrvatskoj Vincentu Degertu.

Budući da, kako kažu organizatori, sve upućuje na to da su naručitelji napada na Miljuša očito pripadnici podzemlja, od policije i Državnog odvjetništva, osim brze i učinkovite istrage, zahtijevaju da konačno razotkriju organizirane kriminalne skupine "metastazirane u gotovo sve pore društva".

Od Vlade i Hrvatskog sabora zahtijevaju da objave rat nasilju, organiziranom kriminalu i korupciji.

Novinari smatraju da je napad na njih napad na slobodu govora, a to znači i na sve građane Hrvatske i pitaju se tko je sljedeći jer su, kako kažu, na meti svi oni koji se suprotstavljaju kriminalu, korupciji, ksenofobiji i drugim društvenim devijacijama. Stoga osuđuju fizičke napade i na sve ostale građane posljednjih godina.

Novinari su protest, održan po jakoj kiši, završili u povorci pored zgrade Vlade, Ustavnog suda i Sabora nakon čega su se mirno razišli.

Okupljanje na Markovom trgu treći je veći novinarski prosvjed u posljednjih 12 godina. Posljednji put novinari su protestvovali 1999. ispred jugoslavenskog veleposlanstva u Zagrebu zbog uhićenja novinara Globusa Antuna Masle u Crnoj Gori, a tri godine prije toga na središnjem zagrebačkom trgu održan je masovni skupa podrške Radiju 101.