Regija
0

Zagreb: Prosvjedi za promjenu i protiv promjene imena Trga maršala Tita

FENA
Foto: Net.hr
Foto: Net.hr
Oko tri tisuće građana prosvjedovalo je danas na zagrebačkom Trgu maršala Tita tražeći da se tom trgu vrati naziv Kazališni trg, dok je s druge strane tog trga ispred Muzeja za umjetnost i obrt druga skupina od dvjestotinjak građana prosvjedovala protiv promjene imena.

Prilikom prosvjeda dogodila se jedna tučnjava u kojoj su sudjelovale tri osobe te nekoliko slučajeva dovikivanja i vrijeđanja, izvijestila je zagrebačka policija. Četiri osobe privedene su zbog remećenja javnog reda i mira.

Zasad nema podataka o tome da su viđena znakovlja koja potiču na mržnju, dodala je policija, koja je ocijenila da je prosvjed "prošao u redu".

Prosvjed za vraćanje naziva Kazališni trg organizirala je građanska inicijativa Krug za trg, koja od gradskih vlasti zahtijeva da se bez odgode provede odluka o vraćanju imena Kazališni trg, podsjećajući da je zaključak o tome prije 14 godina donijelo nadležno povjerenstvo Gradske skupštine.

Prosvjednici su bili odjeveni u crvene pregače s natpisom "zločin je zločin". Simbolično su otkrili ploču s nazivom Kazališni trg, a preko Zdenca života stavili su crnu tkaninu s natpisom "ex lex" (bezakonje).

Na drugoj strani trga kontra-prosvjed organizirala je zagrebačka Udruga mladih antifašista, koji su imali istaknut natpis "Fašizam? Ne, hvala!" i sliku Josipa Broza Tita.

Prosvjednici za vraćanje naziva Kazališni trg oko trga su u koloni sa zapaljenim svijećama napravili krug, pri čemu su dovikivali "Tito zločinac", dok su iz skupine antifašista uzvraćali uzvicima "Tito, Tito".