Regija
146

Zagreb Pride: Mi jesmo porodica, to je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo

Klix.ba
Organizacija Zagreb Pride oglasila se povodom rezultata referenduma o braku koji je danas održan u Hrvatskoj i na osnovu kojeg je od danas u Ustavu ove države brak definiran kao zajednica muškarca i žene.

"Brak, izvanbračna zajednica i istospolna zajednica predstavljaju život. Sve su te zajednice porodice. Porodica je i puno šire od toga. To su i jednoroditeljske porodice, porodice bez djece, porodice djeda, bake i unučadi… Porodični život istospolnih parova, s djecom ili bez njih, činjenica je našeg društva. Tu činjenicu nikakav ustavni amandman, nikakav referendum niti manipulacija ne mogu promijeniti", navodi se u saopćenju Zagreb Pridea.

Iz ove organizacije dalje podsjećaju da proodični život istospolnih parova štiti Ustav Republike Hrvatske, Ustavni sud i Europska konvencija o ljudskim pravima te na poruku Ustavnog suda u kojoj sa, između ostaloga, kaže:

" …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta vanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svako u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i porodičnog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Klerikalni pokret "U ime obitelji“, samtra Zagreb Pride, nije ništa promijenio, osim što je stvorio atmosferu podjele hrvatskih građana i građanki na "normalne“ i "nenormalne“ te podstakao nevjerovatnu količinu netrpeljivosti i homofobije, a za sve to potrošeno je, prema procjenama stručnjaka, preko 50 miliona kuna.

"S obzirom na izrazito nisku izlaznost građana i građanki jasno je da pitanje ustavne definicije braka nije uopće važno kako nas se pokušalo uvjeriti te da ovakve podjele i diskriminacija nisu nikome potrebne. Brak ne ugrožava niko. Porodicu, raznospolnu i istospolnu država štiti. Sve ostalo su zablude i manipulacije", kažu iz Zagreb Pridea.

Ova organizacija poručuje pripadnicima LGBTIQ populacije da je ovo posljednji poraz, a njihova posljednja pobjeda.

"Naša zajednička borba nastavlja se sutra - zajedno gradimo društvo bez podjela i društvo ravnopravnosti. Budimo hrabri i hrabre, bez straha, zauzmimo se za sebe i svoju porodicu. Svojim primjerom pokažimo da je ovo zemlja za sve nas, da mi, LGBTIQ osobe ne idemo nikuda i da ćemo uprkos svim preprekama ostvariti svoja prava, zaštititi svoje porodice i živjeti slobodno svoje živote", poručili su iz Zagreb Pridea.