Hrvatska
0

Zagreb povlači tužbu protiv Srbije za genocid

SRNA
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će Zagreb povući tužbu za genocid protiv Srbije, jer se tom optužbom "dižu niske strasti, a to nije moralno prema narodu".

"U slučaju tužbi imate dvije mogućnosti. Jedna je da želite riješiti probleme kao što su nestali, opljačkana imovina i procesi za ratne zločine. Druga je mogućnost da na duži rok u regionu u životu želite održavati sukob niskog intenziteta'', rekla je Vesna Pusić za "Jutarnji list".

Uz ocjenu da to ima svoju funkciju zato što je i jednoj i drugoj strani na raspolaganju mogućnost da uzburka kolektivne emocije neposredno prije izbora, Pusićeva  je izjavila da to šteti društvima koja su već platila visoku cijenu ostvarivanja kratkoročnih ciljeva hranjenjem sukoba niskog intenziteta u regionu.

"To je ne samo neodgovorno prema građanima obje države, nego i nemoralno. Držaćemo se toga da smo dobili povjerenje na izborima ne zato da ljude zavaravamo, nego da im rješavamo probleme i činimo život lakšim'', rekla je Vesna Pusić.

Ona je istakla da je Hrvatska pokazala da je integracija zemalja iz ovog regiona u EU moguća.

"Stabilnost u regionu interes je svih članica Unije, ali za nas to nije samo načelno, već i egzistencijalno pitanje, jer naša vlastita stabilnost zavisi od stabilnosti u regionu. Dakle, u tom pogledu možemo susjedima pružiti puno: trening, učenje, prenošenje iskustva", istakla je Pusićeva.

Ona je naglasila da je činjenica da jezik kojim se govori u regionu razume 20 miliona ljudi, a da od toga nije napravljena nikakva korist, podsjetivši da se barem pola američkog i britanskog uticaja zasnivalo  na činjenici da govore isti jezik.