Regija
0

Zagreb: Počeo protest studenata

FENA
U organizaciji studenata Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), tačno u podne, ispred Muzeja "Mimara" počeo je protest više od 3.000 studenata koji su se zaputili prema Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, gdje će izraziti nezadovoljstvo organizacijom, načinom i uvjetima studiranja.

Iako su Rektorski zbor i resorni ministar Dragan Primorac juče prihvatili zahtjeve studenata, studenti protestvuju zbog sistemskog ignorisanja njihovih problema posljednje tri godine i zato što, kako kažu, ne vjeruju obećanjima.

Studenti, stvarajući buku zviždaljkama, u protestnom kretanju nose transparente na kojima piše: "Prva bolonjska degeneracija", "Žrtve političke odluke", "Gospodo, naši roditelji plaćaju vaše eksperimente".

Studenti Biološkog odsjeka PMF-a, kao organizatori protesta, jutros su se priopćenjem ogradili od "saradnje s bilo kakvim političkim strankama i njihovim pomladcima", naglašavajući da je svrha njihova prosvjeda "borba za temeljna studentska prava". Istodobno su upozorili i na trogodišnje neodgovorno provođenje bolonjskog procesa.

Protest su studenti organizirali i u Rijeci, a primio ih je gradonačelnik Vojko Obersnel.