Regija
5

Zagreb: Ove godine obilježavanje 100. godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj

FENA
Milan Bandić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Bandić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je u petak predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, predvođene predsjednikom Mešihata Islamske zajednice muftijom Azizom ef. Hasanovićem, a na sastanku se razgovaralo o 100. godišnjici pravnog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj, koja će se ove godine obilježiti u svim gradovima i islamskim zajednicama u zemlji.

"Ove godine obilježava se 100 godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj, u sklopu čega će se održati brojne manifestacije, a najveće u Zagrebu", izjavio je novinarima nakon sastanka muftija Hasanović.

Obilježavanje stogodišnjice nadmašuje okvire jedne male zajednice i postaje nacionalni, pa i evropski ponos jer se još samo jedna država u Evropskoj uniji - Austrija, može podičiti tim velikim jubilejom, dodao je.

"Ponosni smo kao muslimani da možemo razvijati takve odnose i time još jednom potvrditi multikulturalnost Hrvatske i njezine visoke standarde u rješavanju vjerskih i manjinskih prava, ali i spremnost male muslimanske zajednice da bude konstruktivni, integrativni čimbenik ovoga društva", istaknuo je Hasanović.

Obilježavanje će početi 22. aprila u dvorani "Vatroslav Lisinski" koncertom za toleranciju, koji će izvesti Zagrebačka filharmonija, dok će se u Hrvatskom saboru 27. aprila, na dan kada je prije 100 godina priznat islam, održati svečana sjednica.

U Zagrebu će se održati susret muslimanskih lidera Evrope s kojega žele poslati poruku i ponuditi Hrvatsku kao model za rješavanje muslimanskoga pitanja koje, kako to pokazuju i nedavni događaji, u Evropi nije najbolje riješeno.

"Mi nudimo taj model i pokušat ćemo upravo iz Zagreba odaslati snažnu poruku kroz predstavnike 50 muslimanskih zajednica iz Evrope", najavio je Hasanović.

Također, u HNK će se održati akademija na kojoj se očekuje cijeli državni vrh, a 26. aprila u Mimari bit će otvorena izložba umjetnika muslimana koji su obilježili umjetnost Hrvatske i svijeta. Hasanović je najavio i izdavanje "Enciklopedije muslimana u Republici Hrvatskoj" u dva toma, u kojoj će biti sakupljeni svi muslimani koji su u bilo kojem segmentu doprinijeli Hrvatskoj u proteklih 100 godina.

Osim toga, u svim gradovima i islamskim zajednicama u Hrvatskoj bit će održane slične manifestacije, te dva naučna simpozija u Rijeci i Dubrovniku.

Hasanović je ustvrdio kako je Islamska zajednica u Hrvatskoj "na domaćem terenu", a institucionalno je ravnopravna religija već punih 100 godina, radi čega su hrvatski muslimani ponosni.

Na upit je li se situacija promijenila zbog sukoba i žrtava u svijetu i Evropi, pogotovo nakon terorstičkih napada u Francuskoj i masovnih napada na žene u Njemačkoj, Hasanović je rekao kako u Hrvatskoj zasad nije zabilježen ni najmanji incident.

"Ništa se nije pogoršalo. Nastojimo prevenirati stvari, ukazati na uzroke, i tu smo na neki način zadovoljni jer nemamo nijednog zabilježenog problema unatoč svim tendecioznim pristupima koje možemo čitati u medijima i koje, na žalost, možemo gledati širom svijeta", istaknuo je.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako je Zagreb odmah izrazio spremnost da bude suorganizator svih događaja, a Islamska zajednica ima punu podršku Grada.

"Zagreb je primjer Evropi na koji način bi trebala djelovati, jer smo se s multikulturalnošću susreli davno, a ne sada kada je došao imigrantski val", poručila je Kusin.