Regija
1

Zagreb obilježava Dan bijelih traka i odaje počast žrtvama u Prijedoru

FENA
Omladinski klub muslimana iz Zagreba organizirat će u tom gradu 31. maja, na Dan bijelih traka, akciju kojom žele odati počast civilnim žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru 1992. godine.

Tim povodom bit će organizirana povorka prema Trgu bana Jelačiča, gdje će dijeliti bijele trake i letke, što će biti simbolično podsjećanje na naredbu ratnih vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

Ovoj akciji u Zagrebu će se pridružiti predstavnici katoličke omladine, a svojim prisustvom su podršku najavili i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života grada Zagreba i Hrvatske.

Kako su Feni kazali u Vijeću bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, cilj ove akcije je da se javnost u Hrvatskoj bliže informira o događajima u Prijedoru iz 1992. godine i masovnom stradanju nedužnih civila.

Također, cilj je ukazati na sveopću diskriminaciju žrtava te poricanje i nemogućnost obilježavanja spomena i memorijala na sve žrtve tokom rata u okolici Prijedora.

Obilježavanjem Dana bijelih traka želi se podići svijest o borbi za dostojanstvo žrtava zločina, ne samo u Prijedoru, nego i širom svijeta.

Ovom akcijom u Zagrebu organizatori se pridružuju Incijativi "Jer me se tiče", koja će u Prijedoru 31. maja organizirati mirno okupljanje i odavanje počasti civilnim žrtvama rata u gradu u kojem su 1992. godine postojali logori poput Omarske i Keraterma, kroz koje je prošlo nekoliko desetaka hiljada ljudi, a više hiljada ih je brutalno ubijeno, uključujući i 102 djece.