Regija
41

Zagreb: Misteriozni muškarac se svako veče kupa u fontani na gradskom trgu

Klix.ba
Nepoznati stariji gospodin posljednjih se sedmica skoro svakodnevno kupa u fonatni Manduševac u Zagrebu u Hrvatskoj. Plivača su u nekoliko navrata snimili zbunjeni prolaznici, a posljednji je put viđen sinoć, oko 17 sati, kada se ponovno bezbrižno brčkao u fontani na glavnom gradskom trgu.
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Kako građani opisuju, gospodin u različita doba dana dođe do Manduševca, na stepenicama se polako skine i oprezno uđe u vodu. Nakon kratkog osvježenja, očevici tvrde, povremeno počne skupljati kovanice s dna fontane.

Plivača su građani prvi put snimili krajem septembra, a nekoliko dana kasnije, nakon što je fontanu već napustio, evidentirala ga je policija. Tom prilikom gospodinu nije izručena kaznena prijava jer je policiji tvrdio da se u fontani nije kupao, već samo prao ruke, piše Jutarnji list.

Prema odluci o komunalnom redu, kupanje u gradskim fontanama nije zabranjeno pa se gospodina, realno, ni ne može kazniti za ulazak u Manduševac.

Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Ipak, kažu iz policije, prijeti mu kazna za narušavanje javnog reda i mira, jer se za ulazak u fontanu skinuo u javnosti. No, tu nastaje dilema.

Kako bi se izdala kazna za narušavanje reda i mira, policija plivača mora neobučenog uhvatiti u fontani ili mora pronaći najmanje dvoje očevidaca koji će potvrditi da je gospodin u jednom trenutku u javnosti bio nag. No, do danas niko nije podnio prijavu.