Regija
0

Zagreb, Ljubljana i Bruxelles pozdravljaju ishod slovenskog referenduma

FENA
Hrvatski i slovenski čelnici, kao i bruxelleski dužnosnici, pozdravili su u ponedjeljak ishod slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu, naglasivši da će on otvoriti novu stranicu u odnosima Hrvatske i Slovenije, kao i u hrvatskim pristupnim pregovorima.

Po podacima koje je kasno u nedjelju nakon 99,9 posto prebrojanih glasova objavilo slovensko državno izborno povjerenstvo, za potvrdu arbitražnog sporazuma glasalo je 51,46 posto birača izašlih na referendum, a 48,52 je glasovalo protiv. Službeni rezultati bit će objavljeni u utorak, no još nekoliko hiljuda glasačkih listića koje izborna komisija očekuje iz inostranstva više ne mogu utjecati na konačni rezultat referenduma. Na referendum je izašlo nešto više od 40 posto od 1,7 miliona registriranih birača.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravio je pozitivan ishod slovenskog referenduma, ocijenivši kako je to odluka koja Hrvatskoj, pa i cijeloj EU, otvara perspektivu proširenja.

"To je velika pobjeda one politike koja ide u smjeru EU-a. To je odluka koja s jedne strane Hrvatskoj, pa i cijeloj EU, otvara perspektivu proširenja, a s druge strane to je novi poticaj rastućim pozitivnim odnosima Slovenije i Hrvatske. To je jačanje prijateljstva Slovenije i Hrvatske", rekao je Josipović novinarima.

Čestitao je Slovencima na "dobroj i razumnoj odluci". "Čestitam, kao što sam rekao u razgovoru sa slovenskim predsjednikom (Danilom) Tuerkom i premijerom (Borutom) Pahorom, čestitam Slovencima na dobroj odluci", dodao je.

"Ovo je nova stranica, ne samo u odnosima Hrvatske i Slovenije, nego i važna poruka ohrabrenja za sve naše susjede na jugoistoku Europe", rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Ocijenila je da će referendumska odluka značiti novu dinamiku u pristupnim pregovorima te ponovila kako očekuje da će Hrvatska do ljeta otvoriti preostala pregovaračka poglavlja.

Kosor je izvijestila da je u ponedjeljak i nedjelju razgovarala sa slovenskim kolegom Pahorom, a dodala je i da će iduće dane iskoristiti za razgovore sa šefom slovenske oporbe Janezom Janšom.

Zadovoljstvo ishodom referenduma izrazio je u nedjelju navečer za Slovensku televiziju i premijer Pahor, te zahvalio biračima na podršci. Pahor je rekao da je o referendumu i budućnosti odnosa s Hrvatskom razgovarao s Jadrankom Kosor, a izrazio je i čvrsto uvjerenje da će arbitraža o graničnom prijeporu Sloveniji donijeti "dobar rezultat".

U posebnoj izjavi novinarima u predsjedničkom uredu u Ljubljani rezultat referenduma pozdravio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u nedjelju nakon pozitivnog ishoda referenduma da on donosi pozitivnu poruku regiji.

"Vjerujem da današnja potvrda arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu donosi jednu pozitivnu poruku državama zapadnog Balkana", rekao je Žbogar u nedjelju navečer za Slovensku televiziju. "Arbitražni sporazum je sada potvrđen i vrlo sam veseo što su birači na taj način dali za pravo argumentima vlade", rekao je Žbogar.

Dodao je da sada očekuje i potporu oporbenih stranaka, koje su se arbitraži protivile.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je također u nedjelju pozitivan rezultat slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom kako "važan signal za regiju i za odnose između Hrvatske i Slovenije".

"To je važan korak naprijed. Pozdravljam potporu koju je slovenski narod dao na referendumu sporazumu o arbitraži o granici koji su potpisale vlade Slovenije i Hrvatske. Sada očekujemo konačno rješenje prijepora. Rješavanje toga bilateralnog pitanja važan je signal za regiju i odnose između Hrvatske i Slovenije", kaže se u Barrosovoj izjavi, koju je objavila Europska komisija.

EK je u ponedjeljak pozdravila odluku Slovenaca na referendumu kao korak naprijed, ali je dodala da je prerano reći kada će točno Hrvatska završiti pregovore.

"Jasno je da je odluka slovenskog naroda korak naprijed i mi to pozdravljamo. Kada će Hrvatska završiti pregovore pitanje je uglavnom za Hrvatsku. Da vas podsjetim, od 35 poglavlja, 30 ih je otvoreno, a samo 18 privremeno zatvoreno, preostalo je još neka poglavlja otvoriti i stoga mislim da je prerano reći hoće li Hrvatska moći završiti pregovore ove ili sljedeće godine", rekla je glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea Angela Filote.

Dodala je da je za EK važnija kvaliteta od brzine pristupnog procesa.

Šef zastupničke skupine Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Joseph Daul izjavio je u ponedjeljak da rezultat slovenskog referenduma pokazuje da su slovenski građani podijeljeni oko toga pitanja te je izrazio želju da se granično pitanje između Hrvatske i Slovenije riješi prije hrvatskog pristupanja EU-u 2012. godine.

Dopredjsednik Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska Gunnar Hoekmark također je pozdravio u ponedjeljak pozitivan rezultat slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu. Ponovio je želju Europskog parlamenta da Hrvatska uđe u EU 2012. te istaknuo da je preostalo još riješiti "ključna pitanja, poput suradnje s Haškim sudom i osjetljivo pitanje državnih potpora brodogradilištima".