"Crni fondovi"
0

Zagreb: Blokirana zgrada HDZ-a Hrvatske

SRNA
Zagrebački Županijski sud odobrio je blokadu nad zgradom sjedišta Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zagrebu nakon što je proširena istraga u vezi sa "crnim fondovima" stranke.

Sud je prihvatio zahtjev Državnog tužilaštva Hrvatske o blokadi kojim se država osigurava da pravna osoba, u ovom slučaju HDZ, ne rasprodaje imovinu. Hrvatski mediji prenose da ostala imovina, uključujući i račune stranke, nije blokirana.

Nakon proširenja istrage u vezi sa "crnim fondovima" na samu stranku kao pravno lice, ali i na pojedine zvaničnike, Državno tužilaštvo Hrvatske je zatražilo blokadu imovine HDZ-a. HDZ i pojedini stranački funkcioneri se sumnjiče za ilegalno pribavljenje najmanje 30 miliona kuna. 

Optužbe se odnose na finansiranje HDZ-a od izborne kampanje 2003. godine, preko predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2005., kao i finansiranje kampanje na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. godine.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Hrvatskoj (USKOK) prošle nedjelje je zvanično osumnjičila HDZ kao pravno lice u slučaju "Fimi medija", a uz pravno lice nalog za provođenje istrage na kojemu se do sada nalazilo 17 lica dopunjen je imenima bivšeg portparola stranke Ratka Mačeka i bivšeg generalnog sekretara stranke Ivana Jarnjaka.

USKOK svoje optužbe zasniva na iskazima bivše blagajnice stranke Branke Pavošević, donedavnog rizničara stranke Mladena Barišića i vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak. Oni su istražiteljima USKOK-a opisali kako su u crnu stranačku blagajnu, bez provođenja kroz redovnu finansijsku evidenciju, stizale milionske donacije, uglavnom od hrvatskih preduzetnika.