Regija
0

Zagovaratelj žice Ostojić podsjetio i na dugačku granicu s BiH

FENA
Johanna Mikl-Leitner i Ranko Ostojić (Foto: EPA)
Johanna Mikl-Leitner i Ranko Ostojić (Foto: EPA)
Tehnički ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je u četvrtak da će Hrvatska i dalje propuštati migrante na isti način kao i dosad, osim što će uz ime i nacionalnost morati navesti žele li azil u Austriji ili Njemačkoj, a svima koji "pričaju o žici" poručio je da, uz granicu sa Srbijom, ne zaborave i hiljadu kilometara granice s BiH.

Austrija je, po Ostojićevim riječima, uvela kvotu za izbjeglice koje na njezinom teritoriju mogu tražiti azil, dok Njemačka ograničenja za tražitelje azila još nije uvela pa će se tranzit izbjeglica nastaviti preko Slovenije i Austrije, sve dok Njemačka ne odluči ograničiti broj ljudi kojima je spremna dati azil.

Ostojić, koji od sutra s pozicije šefa MUP-a prelazi u saborske klupe, zaključio je da sve više zemlja, mimo briselskog sastanka na kojem je dogovoreno da nema jednostavnih poteza, koristi mogućnost suspendiranja i uvode ograničenja, među njima i Austrija.

"Time se otvara domino efekt u kojem se isti potez očekuje od Slovenije, a Hrvatska je obavijestila zemlje na ruti, Srbiju i Makedoniju, koje postupaju na isti način“, kazao je Ostojić. Ustvrdio je da Hrvatska ne izaziva domino efekt, već oni koji povlače određene poteze, što ima posljedice za sve zemlje na izbjegličkoj ruti.

"Ako Njemačka stane naravno da će Hrvatska napraviti isto. Nećemo dopustiti da Hrvatska postane sabrini centar i slijepo crijevo i postupati će na način na koji je to ispravno i obavijestiti susjede da nismo u mogućnosti vršiti prihvat migranata“, kazao je Ostojić.

Upozorio je, međutim, da će bez zajedničke EU politike problema biti puno više jer su jednostrani potezi doveli do onog na što je već upozoravao.