Zagreb
0

Zagorec na Županijskom sudu

FENA
Umirovljeni hrvatski general Vladimir Zagorec jutros je doveden na zagrebački Županijski sud gdje bi trebao odgovoriti na optužbe da je kao pomoćnik ministra obrane odlazeći s dužnosti odnio dragulje ostavljene kao polog novca za naoružanje Hrvatske.

Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak nije želio otkriti hoće li se optuženi general braniti šutnjom ili će pred istražnom sutkinjom Ernom Dražančić iznositi obranu.

Zagorec je u Austriju pobjegao prije godinu i po kada mu je određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke te teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

Iskazi svih saslušanih svjedoka do sada su ostali nepoznati. U javnost su jedino procurili dijelovi iskaza njemačkog trgovca oružjem koji je, navodno, ponovio iskaz dan pred austrijskim sudom, gdje je rekao da dragulji nisu postojali.

Afera "dragulji" otkrivena je tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, kada je bivša tajnica Snježana Šiprah potvrdila da je Zagorec u MORH-u od njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera preuzeo dvije torbe s draguljima koje je 2000. odnio iz sefa.

Sa slučajem Zagorec povezan je i kazneni postupak protiv Susanne di Mauro Bunjevac koja mu je navodno pomagala u ometanju istrage protiv njega, a zauzvrat joj je umirovljeni general navodno kupio konja. Zagorčev branitelj Hodak je, pak, tvrdio da je riječ o osobi koja ima dokaze da je njegov branjenik nevin.