Stjepan Mesić
0

'Zagorcu će biti oduzeta odlikovanja'

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da će se oduzeti odlikovanja umirovljenom hrvatskom generalu Vladimiru Zagorcu i prije pravomoćnosti presude kojom je Zagorec osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zloupotrijebio položaj i ovlasti.

"Mi ćemo njemu oduzeti odlikovanja već sada, nećemo čekati pravomoćnost", odgovorio je predsjednik Mesić u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) na upit novinara hoće li tražiti reviziju odlikovanja dodijeljenih Zagorcu nakon što presuda postane pravomoćna.

Zagorec je jučer nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti i bit će mu oduzeta imovina u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji iz sefa Ministarstva obrane.

Mesić je u HDA posjetio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Na upit novinara što je s ostalim ratnim profiterima i istragama o tajnim računima i milijunima koji bi se na njima mogli nalaziti, Mesić je odgovorio kako će "pasti i drugi". "Uskoro ćete znati", odgovorio je na upit novinara do kuda je stigla istraga o tajnim računima.

Zamoljen da prokomentira Zagorčeve tvrdnje izrečene na sudu da je mali miš protiv kojega se okrenula cijela država, Mesić je odgovorio: "On je ugojeni mali miš".

Mesić nema informaciju objavljenu u jednim dnevnim novinama da je za nestanak topničkih dnevnika, koje od Hrvatske traži Haaški sud, odgovoran general bojnik Drago Lovrić, sadašnji hrvatski vojni predstavnik pri NATO-ovoj misiji u Bruxellesu. "Ne, ja nemam tu informaciju, i da postoji takva informacija ja bih za nju znao, sigurno", odgovorio je Mesić na upit novinara ima li informacija o tome.

Predsjednika Mesića u HAD-u su dočekali ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijsko centra Ante Nazor i ravnatelj HAD-a Stjepan Ćosić. Predsjednik je nazočio prezentaciji rada centra, a zajedno sa suradnicima obišao je i prostorije centra.

Izrazivši zadovoljstvo što je formiran Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Mesić je naglasio kako će se na taj način sačuvati dokumenti koji će "biti interesantni ne samo nama danas, već i onima koji dođu iza nas".