Uzrok Rafinerija nafte Bosanski Brod
5

Zagađenje u Slavonskom Brodu prekoračeno osam puta

Klix.ba
Zbog ponovnih visokih koncentracija sumporovodika u zraku u Slavonskom Brodu, a koje se povezuje sa radom Rafinerije nafte Bosanski Brod u BiH, gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara poslao je novi dopis na adrese mjerodavnih institucija, u prvom redu ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske.

Slavonsko-brodski gradonačelnik traži hitnu reakciju državnih vlasti i brže rješavanje tog međudržavnog problema.

Podsjeća kako je mjerna stanica u Slavonskom Brodu jutros zabilježila jednu o dosada najvećih koncentracija sumporovodika u zraku - 61,7 mikrograma po prostornom metru, što je gotovo devet puta više od graničnih vrijednosti.

Podaci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. novembra 2012. u večernjim satima izmjerena koncentracija benzena od 17,7 mikrograma po prostornom metru. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 mikrograma po prostornom metru, stoji u obaviještenju građanima na službenim stranicama grada Slavonskog Broda.

Građani se upozoravaju i da redovno prati podataka s mjerne stanice.

"Mislim da Brođani više nemaju strpljenja. Želimo da ministar i ministarstva ovaj problem ozbiljnije shvate. Najvjerovatnije ćemo početkom sljedeće sedmice o svemu informisati i Evropsku komisiju", najavio je Duspara u izjavi za medije.

Inače nakon višesatnih prekoračenja, koncentracija sumporovodika u zraku kasno poslije podne vratila se u okvire graničnih vrijednosti .