Bill Clinton u Prištini
0

"Zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti"

SRNA
Statua Billa Clintona u Prištini
Statua Billa Clintona u Prištini
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je danas u Prištini da građani Kosova trebaju da zaborave na prošlost i da se okrenu budućnosti i grade Kosovo koje je sada, kako je naveo, nezavisna država.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova, Clinton je rekao da je Kosovo iskoristilo šansu da postane demokratsko multietničko društvo i nezavisna država.

"Zasluge za to nisu samo moje, tu su (bivši komandant NATO) Wesley Clark i drugi bivši visoki zvaničnici SAD-a", rekao je Clinton.

On je izrazio uvjerenje da će američki predsjednik Barack Obama i njegova administracija nastaviti sa podrškom nezavisnom o Kosovu i njegovom narodu.

Nakon plenarne sjednice Skupštine Kosova, kojoj nisu prisustvovali srpski poslanici, kao ni Srbi članovi Vlade Kosova, u centru Prištine je otkriven spomenik sa likom bivšeg američkog predsjednika.

Ističući da je Clinton "simbol mira i humanosti", predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da je Clinton pomogao borbu "naroda Kosova za oslobođenje i da Kosovo zato duguje njemu, njegovoj porodici, SAD-u i američkom narodu".

On je rekao da je Kosovo danas "suverena, demokratska, multietnička država usmjerena ka evroatlanskim integracijama".