Beograd
0

Za zločin na Ovčari 20 godina zatvora

SRNA
Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara Damir Sireta osuđen je danas pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu na maksimalnih 20 godina zatvora za ratni zločin nad 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine u Hrvatskoj.

U kaznu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 5. oktobra 2006. godine.

Sireta je osuđen jer je kao pripadnik Teritorijalne odbrane Vukovara bio u streljačkom vodu koji je izvršio egzekuciju ratnih zarobljenika na jami Grabovo na Ovčari, čime je prekršio međunarodno pravo Ženevske konvencije.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Vesko Krstajić rekao je da je Sireta tokom suđenja negirao da je bio na Ovčari u streljačkom vodu, ali da su svjedoci saradnici to opovrgli, te da su i neki drugi dokazi pokazali da je bio na mjestu zločina.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je novinarima nakon izricanja presude da je Tužilaštvo zadovoljno ovom presudom kojom je Sireta osuđen na 20 godina, kao i da je presudom zadovoljena pravda za žrtve ovog zločina.

Sireta je petnaesti osuđeni za ratni zločin na Ovčari.  

U ovom slučaju procesuirano je 20 lica, od kojih je do sada osuđeno 15, uključujući i Siretu, dok je petoro oslobođeno.
Sireti je suđeno u odvojenom suđenju, jer je bio nedostupan pravosudnim organima. Uhapšen je 2006. godine u Norveškoj, nakon čega je prošle godine izručen Srbiji.

Ranije je za Ovčaru osuđeno 14 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara na čelu sa Miroljubom Vujovićem i dobrovoljci iz jedinice "Leva supoderica", predvođeni Milanom Lančužaninom.