Jeremić sa Bildtom
0

Za Zapadni balkan 2011. presudna za eurointegracije

SRNA
Bildt traži od Srbije razgovore sa Kosovom
Bildt traži od Srbije razgovore sa Kosovom
Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Beogradu, poslije razgovora sa švedskim kolegom Karlom Biltom, da Švedska daje punu podršku evropskom putu Srbije i zapadnom Balkanu, gdje će za integracije od presudnog značaja biti 2011. godina.

"Naredna godina biće od posebnog značaja za Balkan, posebno kada je reč o evropskim integracijama", izjavio je Jeremić i dodao da je cilj Beograda dobijanje zvaničnog statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

  	Jeremić je istakao da između Srbije i Švedske postoji visok stepen razumjevanja kada je u pitanju proces evrointegracija Srbije i zahvalio se na podršci koju zvanični Štokholm pruža i Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU.

"Srbija će u 2011. godini preuzeti predsedavanje u tri ključne regionalne inicijative. Naša regionalna politika biće usmerena kroz te organizacije, ali i ka punoj normalizaciji i stabilizaciji prilika na Balkanu i ubrzanju evropskih integracije za sve zajedno", izjavio je Jeremić.

    	Na konferenciji za novinare poslije sastanka sa srpskim kolegom Bilt je rekao  da je Srbija ostvarila veliki napredak u pogledu evropskih integracija, iako postoje neka neriješena pitanja.

    Bilt je najavio da će naredne nedjelje biti održan sastanak na kome će biti razmatrano pitanje proširenja EU.

    Šef švedske diplomatije je, povodom predstojećih izbora na Kosovu i dijaloga Beograda i Prištine, izrazio nadu u ostvarenje brzog napretka.