Regija
2

Za ubistvo navijača Zvezde predložene kazne od 12 do 18 godina zatvora

Anadolija
Marko Ivković
Marko Ivković
Istanbulsko Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedam osoba za koje se sumnja da su umiješane u ubistvo Marka Ivkovića, srbijanskog navijača koji je 21. novembra prošle godine izgubio život u Istanbulu prije utakmice Galatsaray Liva i Crvena zvezda u okviru košarkaške Euro lige.

Optužnicom su za osumnjičene zatražene zatvorske kazne u trajanju od 12 do 18 godina, a terete se da su umiješani u "ubistvo s predumišljajem pod nepravednim provokacijama".

Suđenje u ovom slučaju će početi narednih dana pred 15. Krivičnim sudom u Bakirkoyu u Istanbulu.

Jedan od sedam osumnjičenih, Kadri Aktas (53), koji je priveden krajem novembra, priznao je ubistvo Marka Ivkovića.

Istanbulska policija je 28. novembra, nakon završenih procedura, Tužilaštvu predala sedam osumnjičenih za ubistvo navijača Crvene zvezde. Aktas je zadržan u pritvoru, dok su ostala šestorica pušteni da se brane sa slobode.

Tokom istrage u ovom slučaju, posebno oformljeni policijski tim pregledao je 731 sat videosnimaka sa 82 sigurnosne kamere. Prikupljene su izjave 193 očevica, uključujući i policijsko osoblje koje se tokom utakmice nalazilo na terenu. 

U okviru istrage, šest osoba je privedeno u Istanbulu, dok je jedna privedena u Antaliji.

Navijač Crvene zvezde Marko Ivković (25) ubijen je neposredno prije početka utakmice između Galatasaraya i Crvene zvezde, 21. novembra u Istanbulu. Ivković je prebačen u bolnicu, no i nakon svih poduzetih mjera ljekara, Ivković je podlegao povredama.