Regija
0

Za šta će se koristiti sudnice i pritvorska jedinica nakon zatvaranja ICTY-a?

FENA
"O budućoj namjeni zgrade i ostalih prostora u objektima Tribunala, uključujući pritvorsku jedinicu, tek treba biti odlučeno i tim pitanjem će se baviti ogranak Rezidualnog mehanizma za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji će početi s radom 1. jula", izjavila jeglasnogovornica Sekretarijata i sudskih vijeća ICTY-a Magdalena Spalinska.

Mehanizam će postepeno preuzimati funkcije proistekle iz ICTY-a kako Tribunal bude završavao rad na tekućim predmetima i pomoćiće mu da uspješno okonča svoj mandat.

"Odluka o budućnosti zgrade suda i pritvorske jedinice bit će donesena u koordinaciji sa relevantnim holandskim partnerima", rekla je Spalinska.

Na pitanje kakav će biti budući radni angažman sadašnjih 750 zaposlenih u Haškom tribunalu, Spalinska kaže da Tribunal putem svog sindikata i kadrovskog odjela pruža osoblju svu potrebnu podršku, savjete i obuku da bi im pomogao da pronađu novo zaposlenje u zemljama iz kojih su došli ili negdje drugo. U tu svrhu je uspostavljen i Ured za podršku u pronalasku zaposlenja da bi se osoblju pomoglo u planiranju njihove buduće karijere.

"Proces utvrđivanja istine koji je započeo u Tribunalu je nemoguće zaustaviti, a s njim i ostale ranije učinke sudskih procesa. Kada se sudskim procesima pridruže i drugi mehanizmi tranzicijske pravde, poput, naprimjer, Komisije za utvrđivanje istine i pomirenje, kao i aktivnosti nevladinog sektora i samih vlada zemalja u regionu, moći će se vidjeti da sve veći broj žrtava osjeća da je pravda u većem djelu zadovoljena, što će sigurno pospješiti i pomirenje među ljudima", rekla je Spalinska odgovarajući na pitanje sve izraženije skepse u efikasnost lokalnih pravosuđa u regionu, a koja će nakon zatvaranja ICTY-a nastaviti suđenja za ratne zločine.

Haški tribunal (ICTY) nema novih istraga niti izdavanja novih optužnica.

Očekuje se da do kraja 2014. bude okončano suđenje Radovanu Karadžiću, Goranu Hadžiću do kraja 2015. godine, dok bi suđenje Ratku Mladiću trebalo da se okonča krajem jula 2016. godine.

ICTY je optužio ukupno 161 osobu sa područja bivše Jugoslavije, a presude su izrečene protiv 87 osoba. Na zatvorske kazne je osuđeno 69 osoba. Trenutno su u toku postupci protiv 25 optuženika.

Godišnji budžet ICTY-a iznosi 250,814 miliona američkih dolara.